Hlavní navigace

Současný Instagram je průnikem Facebooku a Snapchatu. Nově podporuje živé přenosy

22. 11. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

V červnu uživatelská základna Instagramu překonala hranici 500 milionů lidí. Facebook se rozhodl, že Instagram promění na klon Snapchatu, jenž je mezi teenagery velmi populární. Aspoň v USA. Začátkem srpna sociální gigant zavedl funkci nazvanou Instagram Stories. Jedná se o dočasné fotky či videa, jež po 24 hodinách od publikace zmizí. Můžete v nich rovněž kreslit či do obrazu dopsat kratší text. Tím Instagram nadobro přišel o status jednoduché sociální fotoslužby.

Instagram + Facebook

Nyní Facebook přidává další vrstvu komplexity. V rámci Instagram Stories bude možné streamovat video živě. To pár měsíců umí např. i samotná sociální sít Facebook, průkopníkem byl 19 měsíců starý Periscope vlastněný Twitterem. Každopádně to tedy znamená, že živé přenosy se objevují nikoli v proudu příspěvků na hlavní obrazovce,
ale jsou dostupné skrze horní lištu, podobně jako dočasné fotky či videa. Pokud
bude probíhat vysílání, uvidíte pod jménem značku live.

Živé přenosy mohou trvat až jednu hodinu a po ukončení mizí. Nepřekvapí, že podoba videa na obrazovce je stejná, jako kdybyste živý přenos sledovali na Facebooku. Po obraze tedy skáčou srdíčka od lidí, jimž se přenos líbí, plus uvidíte aktuální komentáře. Osobně mi nemožnost tyto prvky pro pohodlnější sledování vypnout vadila už na Facebooku, ale je to o vkusu každého. Dejte případně vědět v komentářích, co o živých přenosech soudíte.

Živé přenosy se pěkně prolnuly s prostředím, jež do této chvíle sloužilo pouze dočasným příspěvkům. Upozornění na přenos uvidíte v horní liště, vysílání zase začnete ze stejné obrazovky, odkud byste přidali dočasnou fotku či video. Aktuálně je na této obrazovce již rovněž k dispozici boomerang. Stejná obrazovka, tři sekce. Samostatné zůstává přidávání klasické fotek či videí na profil, kde vydrží teoreticky nekonečně dlouho.

Instagram + Snapchat

Ale pozor, funkce bude dostupná až za několika týdnů. Již dnes ale však začít využívat druhou novinku. Dočasné fotografie nebo videa můžete nově posílat pouze konkrétním osobám nebo skupinám. Z veřejné sféry se tak dostáváte na úroveň komunikace soukromé. Podle Facebooku soukromou komunikaci na Instagramu použije měsíčně již 300 milionů lidí. V tomto případě dočasná zpráva zmizí po přečtení. Instagram vás informuje, pokud si dotyčná osoba vyfotí obrazovku. To je jako na Snapchatu.

Zdroj: Instagram Blog via Thurrott.com

Byl pro vás článek přínosný?