Hlavní navigace

Spojené arabské emiráty budou testovat drony k doručování úředních dokumentů

12. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bláznivý nápad s doručování pomocí malých bezpilotních letounů nemají pouze v Amazonu, ale zabývají se jimi také vládní špičky v Emirátech. Na pondělním summitu představil premiér a viceprezident země Muhammad bin Rašíd prototypy dvou dronů, které teď čeká šestiměsíční testování.

SAR chtějí využívat drony k doručování úředních dokumentů
SAR chtějí využívat drony k doručování úředních dokumentů

Podle Noaha Raforda, poradce premiéra, se drony nejlépe hodí k dodávce malých a lehkých věcí, které je třeba doručit včas (léky, úřední dokumenty atd.). Prototypy dosahují rychlostí až 40 km/h s doletem tří kilometrů. Přitom unesou balíčky o hmotnosti do 1,5 kg.

 

Emiráty se prý na rozdíl od jiných zemí nebojí využívat bezpilotní letouny i k civilním účelům. V zemi je navíc dostatek kapitálu a hladu po technologiích, což spolu s extrémním počasím vinou pouštních bouří, vysoké vlhkosti vzduchu a občasnými silnými dešti dělá se země vhodné místo, kde drony testovat.

Jeden z designérů dronů prozradil, že by v nich mohli balíčky zabezpečit pomocí skenování otisků prstu nebo rozpoznávání oční duhovky. Kvůli tomu by však musel vzniknout národní registr s biometrickými daty. Zabezpečit dron před sestřelením a krádeží obsahu přitom žádný snímač otisků prstů nezachrání.

Zdroj: Washington PostThe National

Byl pro vás článek přínosný?