Hlavní navigace

SSDNow V+ Gen2 = Kingston + 43nm Toshiba + trim

26. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Končí éra korejská, začíná japonská

Chvíli poté, co jsem zveřejnil test levných SSDNow Kingston: V40 a V+ 64 GB, vypršelo také informační embargo (NDA) na kompletní novou řadu. Ačkoli je opravdu zcela nová a kromě 64, 128 a 256GB SSD čítá také prostorný a samozřejmě pořádně drahý 512GB model, označuje ji Kingston opět pouze jako SSDNow V+ Series. V obchodech novou sérii poznáte následovně:

  • v označení produktu bude SNVP325 (ne 225, ani 125)
  • u SSD bude svítit něco jako New!, G2, Gen2 či 2. generace
  • bude inzerována podpora trim
  • přenosové rychlosti budou udávány jako 230/180 MB/s (čtení/zápis)

Kingston opět bude nabízet pro své SSDNow typický příplatkový kit (asi 250 Kč k ceně samotného SSD) obsahující klonovací software (Acronis TrueImage HD OEM, více níže nebo v minulé recenzi), ližiny pro uchycení do 3,5" pozice, kabel SATA, redukce Molex-SATA, šroubky, 2,5" boxík pro HDD/SDD a miniUSB kabel. Podle všeho tedy už nebude Kingston nabízet notebookový a desktopový kit, ale dostanete obě varianty najednou. Sami si vyberete, jestli použijete 2,5" rámeček na starý notebookový disk anebo vezmete zavděk ližinami pro uchycení v 3,5" pozici vaší PC skříně.

Hlavní změny se udály pod stále skoro stejným pouzdrem všech SSD Kingston. Ačkoli Kingston už s Toshibou spolupracoval, je tohle skutečná premiéra řadiče Toshiba v SSD od Kingstonu. Předešlá Toshiba v SSDNow V Series byla jen přeznačený JMicron JMF602 s vylepšeným firmwarem, jen MLC NAND Flash byly zřejmě skutečně od Toshiby. A pokud si ještě vzpomínáte na test SSDNow V+ první generace z minulého týdne, útroby SSD byly zcela v režii Samsungu:

Útroby SSDNow V+ první generace má na svědomí Samsung

V minulém článku jsme si ale mj. ukázali, že V+ Series se Samsungem není úplně špatný SSD, ale má přece jen vážné nedostatky. S verzí firmware, s níž se prodává, má namísto trim jen garbage collection algoritmy aktivované nějakým časem v idle (a obecně na NTFS partition) a především ARM od Samsungu nepřesvědčuje v zápisu malých bloků dat. Není to nic, co byste pociťovali jako SSD stuttering, ale v některých úlohách zvláště v "zaneseném" stavu nemusí být ani rychlejší než rotační pevný disk. A to při ceně jednoho gigabajtu u SSD není vůbec hezké.

Oba hlavní zmíněné neduhy se rozhodl Kingston odstranit nalezením nového výrobce své řady V+ Series. Tím je Toshiba, která v roce 2009 představila SSD slibných parametrů a na rok 2010 ohlásila uvedení 32nm řady. V+ Series druhé generace už je tedy výsledkem spolupráce s tímto japonským gigantem.

MLC NAND Flash s poetickým označením Toshiba TH58NVG7D7EBAK0 jsou natěsnány na jediné straně PCB a s šasi SSD teplovodivě spojeny několikamilimetrovým polštářkem.

Řadičem je 43nm čip Toshiba T6UG1XBG, který se objevil v SSD této společnosti někdy v druhé polovině roku 2009. Paměti Micron 9LA17-D9HSJ jsem nedokázal přesně identifikovat, mělo by jít ale o 128 MB DDR SDRAM. Jestli D9 znamená příšlusnost k velepopulárním čipům Micron D9, které si přál každý overclocker v době DDR2 modulů, to nebudu raději s jistotou tvrdit a není to ani podstatné.

Zapamatujte si vzhled Kingston SSDNow V+ Gen2...

...a zkuste najít deset rozdílů proti SSD Toshiba HG2 (výkonnější řada SSD Toshiba):

Podpora trim je chloubou nejen nového SSD od Kingstonu, ale pyšnila se jím právě i loni uvedená řada Toshiba HG2. Rozpozná ji také CrystalDiskInfo, název firmwaru je stejný jako u Toshiby:

V případě, že si připlatíte nějakých 250 Kč obdržíte V+ Series v krabici s rudou hlavou a její obsah vám může pomoci usnadnit migraci na nový disk. Jak už jsem psal o něco výše, jedná se o kit, který byl dříve prodáván jako dvě separátní sady (pro notebook a pro desktop).

 

Další odstavce jsou veskrze opakováním z minulé recenze SSD, jsou aktualizovány pouze o novou, právě recenzovanou řadu. O novou řadu jsem doplnil i přehledovou tabulku řady SSD Kingstonu, tentokrát už byla příliš široká a musíte kliknout na náhled pro zobrazení čitelné velikosti.

Geneze a přehled Kingston SSDNow

Kingston začal s SSD někdy začátkem roku 2009 a to poměrně nesměle: začal nabízet svoje SSDNow M a E Series, což v prvním případě znamenalo přeznačený Intel X25-M (MLC) a v druhém Intel X25-E (SLC). Kingston má silnou distribuční síť díky pamětem a USB flash diskům, proto si právem myslel, že dokáže povedené SSD od Intelu prodávat sám.

Strategie Kingstonu je založena na přívětivosti k uživatelům, a tak SSDNow obnáší montážní kit ve variantě pro desktop, nebo pro notebook. Důležitou součástí je i CD s klonovacím softwarem. Zejména pro uživatele notebooků je koncept SSDNow velkou pomocí: jednoduše vloží SSD do připraveného USB rámečku, nastartují klonovací software z CD, naklonují svůj systémový disk na SSD od Kingstonu v USB, vymění HDD v notebooku za nové SSD a USB rámeček použijí pro svůj starý HDD.

V létě 2009 přišel Kingston s vlastními SSD: relativně levnými SSDNow V Series (V zřejmě znamená Value). Ty byly postaveny na řadiči Toshiba TC58NCF602GAT, což má zajímavé pozadí. Všichni určitě dobře víte, že dnes už spíše neblaze proslulý řadič JMicron JMF602 se nejen zasloužil o první masovější rozšiřování SSD, ale také o pověst pomalých SSD. Uživatelé při náročnějších úlohách pozorovali zpoždění (lag) a jev zvaný SSD stuttering.

Zmíněný řadič Toshiba není nic jiného než JMF602, ale Kingston ve spolupráci s Toshibou vyřešil (zřejmě firmwarem) zmíněné problémy (lag a stuttering) a aby už těmito neduhy netrpící SSD nebyl odsuzován předem, vypaluje Toshiba na čip svoje označení.

Něco zcela jiného je SSDNow V40. S V Series s vylepšeným JMF602 nemá nic společného, je to takový poloviční Intel X25-M a dnes už můžeme říct, že je to Intel X25-V. Kingston však měl tento levný disk s poloviční kapacitou a poloviční rychlostí zápisu než Intel X25-M (80 GB) od Intelu dříve než jej samotný výrobce začal prodávat právě jako X25-V. Z deseti kanálů zbylo po osazení polovinou NAND Flash pouze pět, rychlost zápisu je tedy omezena na 40 MB/s (dá se naměřit zhruba max. 46 MB/s), DRAM cache zůstala celá. SSD je svou velikostí i výkonnostní charakteristikou předurčen jako čistě systémový disk.

Poslední nezmíněnou řadou je SSDNow V+ Series. Ta byla uvedena také v létě 2009 a ačkoli vypadá jako dílo Kingstonu, není tomu tak. O tom vás koneckonců přesvědčí fotografie, SSD je snad až na typicky kingstonovské pouzdro dílem jihokorejského Samsungu. Řadič od Samsungu, velká 128MB DRAM cache od Samsungu i MLC NAND Flash od Samsungu. V+ Series je cenově i výkonnostně mezi V a M Series a kdo z vás SSD sleduje trošku více, dokáže už zhruba předpovědět výkon SSD postaveného kolem Samsung RBB. Samsung totiž prodává vlastní SSD, je použit třeba v Corsair P series (X series je poháněna Indilinxem) anebo na něj vsadila i OCZ u Summit series (společně s rychlejšími NAND Flash).

Přestože má Kingston ve svém desateru, jak uspět s SSD (přijít ve
správný čas, koncept SSDNow, rozumná cena atd.), také předsevzetí, že
si chce udržet produktovou řadu
přehlednou, troufám si tvrdit, že už teď se mu to nedaří a bude to brzy
ještě o něco horší. V lednu byl ohlášen navíc 30GB příslušník V Series,
od něhož popravdě nevím přesně, co čekat. Podporuje trim, což se cení,
ale při zmíněné kapacitě se mi úplně nezdá, že by mělo jít o další
Intel.

Úplně poslední aktualizací nabídky Kingstonu je druhá generace SSDNow V+ Series, kterou rozeznáte také podle označení 325. První generace V+ měla v řetězci označení 225 a levná V Series má 125. V+ Series Gen2 sází na Toshibu a je uvnitř shodná s řadou SSD Toshiba HG2 (43 nm). Řadič od Toshiby podporuje trim a má také vyšší výkon v

Kingston ještě kupodivu nevsadil ani u jednoho SSD na Indilinx
Barefoot, stejně tak jsem čekal, že by mohl oznámit nasazení nových
slibných SandForce. Možná by stálo za pokus zkusit znovu i JMicron
(JMF612) a také Marvell připravil zdánlivě rozumně vypadající řadič pro
SSD (dokonce s podporou SATA 6 Gb/s).

Klonovací software = Acronis TrueImage HD OEM

Už jsem v
první kapitole jsem se zmínil o tom, že celý koncept Kingston SSDNow je
založen i na snadnosti upgradu na SSD. Na CD přiložený software Acronic
TrueImage HD je nesporně pěknou přidanou hodnotou, umí disky nejen
klonovat, ale můžete vytvářet také obrazy disků a pomocí nich zotavovat
systém při havárii. Na rozdíl od samostaně prodávané verze Acronic
TrueImage Home nemůžete tvořit zálohy a také se jedná pouze o bootovací
CD, není zde instalace programu pro Windows.

Trim, SSD Toolbox a Wiper

Výkon nového SSD nemusí být stejný jako výkon používaného SSD. To
všechno proto, že si řadič SSD nerozumí s operačním systémem,
nekoordinuje s ním svoje kroky. Zatímco SSD potřebuje, aby do prázdných
bloků byly vepsány nuly, operačním systém při mazání pouze označí
oblast za smazanou. To je rychlejší, jenže pro flashový SSD, který čte
po stránkách a dokáže zapisovat jen ve větších blocích určité velikosti
to znamená, že do takového bloku nemůže jen zapsat, ale musí přečíst,
modifikovat a poté teprve zapsat. V praxi to znamená, že SSD po
nějakém čase používání může výrazně zpomalit, zejména pokud dojde na
zápis do už jednou vymazaných oblastí.

Aby
nebyl výkon SSD po čase používání zazděn, začala být vyvíjena funkce
(či příkaz, chcete-li) trim. S ní se začalo v Linuxu 2.6.28, ale
alespoň podle Wikipedie zde nebyla dosud dotažena. Prvním operačním
systémem s podporou trim se tak stala Windows 7 od Microsoftu.
Podmínkou pro správnou funkci trim je použití ovladače přímo od
Microsoftu (pciide.sys či lépe msahci.sys), různé ovladače k polím RAID
(včetně Intel Matrix) a dalším řadičům tudíž nemůžete použít (nestarání se o problém je například ze strany Intelu opravdu nechvályhodné).

Uživatelé
jiných systémů než Windows 7 a jiných SSD s Indilinx Barefoot se už
delší dobu mohou bránit proti zazdění výkonu pomocí utility Wiper.
Wiper.exe (resp. OCZ_GC.exe, stáhnete zde)
podle některých pramenů nevyvolá Trim a OS tak neřekne SSD, které bloky
se už dále nepoužívají, ale pročistí prázdné místo (soubor Wiper.dat
„pojídá“ smazané LBA), podle toho, co utilita sama vypisuje podstrčí
příkaz Trim řadiči SSD na přání stejně jako SSD Toolbox od Intelu.

První
spuštění a dokončení Wiperu na SSD trvá zpravidla několik minut (na OCZ
Agility, kam jsem zapsal asi 20 GB dat pomocí FC-testu to bylo kolem
tří minut), další spuštění jsou pak už otázkou sekund stejně jako u
Optimizeru od Intelu. Wiper v podobě volně stažitelného OCZ_GC.exe
funguje na všech SSD s Indilinx Barefoot (OCZ Agility/Vertex, Corsair
Extreme Series, A-Data S592, Patriot TorqX, Photofast G-Monster-V3,
RunCore Pro IV, G.Skill Falcon, ...).

Důležité
je, že Wiper či trim jsou daleko účinnější než garbage collection
algoritmy dostupné na některých SSD od OCZ. O tom vás přesvědčí zkušenosti a měření uživatele OCZ fóra a SSD Vertex.

Testovací sestava a software

Iometer (databáze, file server, čtení a zápis malých bloků)

Iometer je testem výkonu úložných zařízení, který byl vytvořen
společností Intel a později uvolněn jako open source. Jeho výhodou i
nevýhodou současně jsou neuvěřitelně rozsáhlé možnosti nastavení.
Pomocí Iometeru tak lze nasimulovat velmi různorodé praktické scénáře,
není to však úplně snadné. V tomto ohledu jsem našel inspiraci na
serverech StorageReview a Anandtech.

Testy jsou prováděny na discích bez souborového systému (unpartitioned), zpřístupněn je celý rozsah disku a testy jsou prováděny s různou hodnotou outstanding I/Os.

Přiblížení hodnot outstanding I/Os:

  • 1... náhodný přístup
  • 2... jednoduchá aplikace (Windows Calculator)
  • 50... běžný systém
  • 100... defragmentace

Databáze

Přesně jako předepisuje StorageReview: 67 % čtení, 33 % zápisů, 100 %
náhodně, zpřístupněno 100 %, 8kB bloky.

U Intel X25-M jsem přeměřil výsledky ve scénářích Database, Random Read a Workstation, v Database se možná už při iteracích s vyšším počtem I/O projevila chybějící podpora trim ve Windows Vista (SSD Toolbox jsem spouštěl jen před každým dílčím 18minutovým testem Iometeru).

U Kingston SSDNow V+ Gen2 ještě úmyslně neuvádím výsledky z Iometeru ve scénářích Database a Workstation: jsou podezřele nízké (200 až 300 iops, podobné výkony jako VelociRaptor VR150). Zkusím ještě HDDerase, utilita pro vyvolání trim či GC k dispozici bohužel není.

Souborový server

Jelikož scénář web server (100 % čtení) je už v současnosti považován za nerealistický, z původního předpisu Intelu jsem ponechal pouze scénář souborový server. Ten je definován takto:

% podíl na testu velikost bloků % čtení % náhodně
10 %
0,5 kB
80%
100%
5 %
1 kB
80%
100%
5 %
2 kB
80%
100%
60 %
4 kB
80%
100%
2 %
8 kB
80%
100%
4 %
16 kB
80%
100%
4 %
32 kB
80%
100%
10 %
64 kB
80%
100%

Pracovní stanice

Opět dle StorageReview Workstation: 80 % čtení, 20 % zápisů, 80 %
náhodně, zpřístupněno 100 %, 8kB bloky.

Náhodné čtení, 4K

Inspirováno AnandTechem (a připraveno především na SSD): 100 % čtení, 0
% zápisů, 100 % náhodně, zpřístupněno 100 %, 4kB bloky.

Náhodný zápis, 4K

Inspirováno opět AnandTechem a fórem NotebookReview (a tentokrát se
jedná o skutečnou past na levné SSD): 0 % čtení, 100 % zápisů, 100 %
náhodně, zpřístupněno 100 %, 4kB bloky.

Kompletní výsledky tabulkou

Výsledky všech změřených disků v jediné tabulce. Nechybí ani výsledky déle používaných SSD bez aplikace trim.

Aplikační testy: PCMark Vantage

Aplikační testy: PCMark05

Aplikační testy: FC-test

V FC-Test jsem měřil pouze čas nutný k vytvoření dat určitého typu na každém z pevných disků.

HD Tach 3, Sandra 2009.SP1

Nová Sandra XII má možná nejlepší test přenosových rychlostí disků pro Windows Vista 64-bit, je ale potřeba testy provádět vícekrát (první průchod zpravidla dá nižší výsledek než ty další).

Měření náhodné přístupové doby zápisu dělá čest svému názvu.

CrystalDiskMark 2.2 a 3 beta, HD Tune 2.55

CrystalDiskMark 2.2 je zajímavý svým měřením přenosových rychlostí pro malé bloky dat (512 kB a 4 kB).

Kingston SSDNow V+ Gen 2, 128 GB v CrystalDiskMark 2.2:

Kingston SSDNow V+ Gen 2, 128 GB v CrystalDiskMark 3.0 beta (64-bit):

Testy přenosových rychlostí HD Tune verze 2.55 nejsou v prostředí Windows Vista a disky v AHCI režimu příliš spolehlivé, při formulování verdiktu k nim nepřihlížím.

HDtuneacces

 

AS SSD Benchmark

Verdikt

Stručné shrnutí výsledků

Grafů bylo v recenzi asi hodně, ale to není důvodem, proč nějaké dávám ještě i do závěrečné kapitoly. Následujích šest grafů by vám mělo pomoci udělat si obrázek o výkonu a výhodnosti testovaných SSD rychle a předešlých cca padesát vizuálních zobrazení výsledků mohou projít jen zájemci.

Ačkoli je jasné, že proti 7200otáčkovým diskům je každý gigabajt na SSD (ale i 74GB VelociRaptorovi) děsivě drahý, nechávám graf s cenou za 1 GB alespoň takto odkazem.

Verdikt

Ačkoli jsem pod Windows Vista nedosáhnul na proklamovaných 38 000 bodů v testu PCMark05 HDD a ještě musím přeměřit zakolísání v Iometer (databáze a pracovní stanice), troufám si tvrdit, že nový V+ zaplňuje výkonnostní mezeru mezi SSD se Samsungem RBB (V+ první generace, Corsair P, OCZ Summit series a další) a Indilinxem Barefoot (OCZ Agility a Vertex, A-Data S592, Corsair X, Photofast G-Monster-V3, RunCore Pro IV a mnoho dalších).

Jako jediný disk s podporou trim byl v mém zřejmě posledním testu SSD pod Windows Vista trochu bit, jelikož Kingston ani Toshiba nemají utilitu jako Intel pro své X25-M G2 anebo OCZ pro své SSD na Indilinxu k vyvolání trim i pod jinými OS než Windows 7. Pár výsledků zkusím získat ještě čerstvě po HDDerase, ale celkový obraz jiný zřejmě nebude.

Dalo by se říct, že Kingston s novým V+ Series nezklamal, povedlo se mu získat důležitou podporu trim (doufám, že se jí snad aktualizací firmware dočkají i majitelé dosavadní série V+ se Samsungem), zrychlil ve slabém místě (zápis malých bloků dat) a navíc má v nabídce teď i 512GB SSD. Možná se jen úplně nepovedla snaha o zachování přehledné nabídky a namísto toho bude třeba při nákupu obezřetnosti, abyste nekoupili skoro stejně označenou a vypadající první generaci.

Je možná škoda, že se Kingston vyhýbá Indilinxu, ale asi k tomu má své obchodní důvody. SSD s tímto řadičem však stojí podobné peníze a jsou o něco lepší (přestože běžný uživatel s Windows 7 rozdíl nepozná). Kingston by měl nasadit ceny určitě tak, aby už ušetřený peníz oproti SSD jako A-Data S592 nebo Corsair X byl signifikantní.

Kingston SSDNow V+ Gen2 (SNVP325), 128 GB

+ rychlé sekvenční čtení i zápis
+ solidní výkony při čtení i zápisu malých souborů
+ kit pro notebook i desktop a klonovací software Acronis TrueImage HD za malý příplatek

- na Intel X25-M a SSD s Indilinxem u malých souborů výkonnostně ztrácí
- není k dispozici nástroj pro "trim-on-demand" pro OS bez podpory trim
 
 

Za zapůjčení SSDNow V+ 128 GB děkujeme společnosti Kingston

Kingston

Byl pro vás článek přínosný?