Hlavní navigace

Story of Send: podívejte se, kudy cestují vaše e-maily

16. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ajťáci jistě cestu e-mailové komunikace dobře znají. Ale ostatní vidí jen klepnutí na tlačítko odeslat, pak proběhne nějaké kouzlo, a adresát zprávu přijme. Ono kouzlo se Google snaží vysvětlit na povedené animaci Story of Send. Je škoda, že web má jen anglické rozhraní, ale povedená grafika názorně ukáže, co se s e-mailem stane.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Tedy jak zpráva letí z vašeho počítače přes síť internetového poskytovatele a další páteřní síť až na servery Googlu. V jeho datacentrech jsou přísné bezpečnostní podmínky, lidi tam jsou monitorování pomocí kamer, musí procházet skenery sítnic a otisků prstů. I samotný e-mail projde bezpečnostní prověrkou přes různé antivirové skenery. Google také vytvoří zálohy, aby se e-maily nemohly ztratit. A jakmile toto všechno Google vyřídí, pošle e-mail přes páteřní a koncové síťě až k adresátovi.

 

Animace Story of Send je opravdu hezky zpracováná, v mezikrocích si můžete spustit i doplňující videa a fotogalerie (v datacentrech). Trochu to ale připomíná ekologickou agitku, neboť se Google hodně chlubí, jak jeho servery recyklují, využívají čistou energii apod. Ale díky roztomilé grafice se spoustou detailů mu to odpustíte.

PS: Cesta e-mailu se sice vztahuje k Gmailu, ale stejně fungují i služby ostatních poskytovatelů.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?