Hlavní navigace

Sun VirtualBox: virtuální rozmnožování počítače

22. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

O virtualizaci se stále častěji píše a mluví jako o skvělém pomocníku na všechno. Pravda je samozřejmě taková, že to není samospásné řešení na jakýkoli problém, zejména v podnikové a firemní oblasti. Budeme-li se pohybovat v rovině domácích uživatelů a samostatně pracujících vývojářů, pak nám virtualizace nabídne řadu praktických využití. Některé jsem zmínil již v úvodníku tohoto článku.

Co nabízí Sun VirtualBox?

Testování nových aplikací nebo změny nastavení systému můžete provádět přímo ve své instalaci, ovšem v takovém případě riskujete, že se systém stane přinejmenším nestabilní. Koneckonců i testování nových operačních systémů je možné provádět bez virtualizace. Dual boot Windows s Linuxem nebo různých verzí Windows patří ke stálici v žebříčcích hledanosti ve vyhledávačích.

Ovšem instalovat dva systémy do jednoho počítače je poněkud komplikované a rozhodně se neobejde bez rizika. Ztráta dat je reálnou možností, navíc nový systém může poškodit ten stávající. Virtuální počítače ale vše pěkně oddělí. V praxi to pak vypadá, že používáte jiný operační systém v okně virtuálního počítače. Ten je přitom „běžnou" aplikací. Na jednom počítači tak budete mít několik systémů bez toho, že byste museli řešit dual boot a úpravy spouštěcích tabulek. Vše pěkně pohodlně a separátně. Jakmile se rozhodnete virtuální systém smazat, stačí odstranit jeden soubor, není potřeba provádět nějaká nastavení na pevném disku.

Co nabízí Sun VirtualBox?

O virtuálních počítačích jsme na ExtraWindows.cz psali již několikrát. Velice oblíbený je článek s kompletním návodem na instalaci Windows do Virtual PC, zmiňovali jsme také Microsoftí technologie pro virtualizaci na serverech a Windows XP Mode ve Windows 7.

Velmi známé a v podstatě průkopnické virtualizační nástroje nabízí společnost VMware. V tomto článku se podíváme na další nástroj, kterým je Sun VirtualBox. Ten je podobně jako VirtualPC zdarma a v češtině. Navíc je k dispozici i pro různé platformy, nejenom pro Windows. Poradí si také s virtuálními disky ve formátu pro aplikace VMware.

Instalace Sun VirtualBox nevyžaduje restart, pouze do systému doplní několik nových ovladačů. Ty umožní virtuálním počítačům komunikovat po síti a internetu. Po dokončení instalace můžete VirtualBox ihned spustit. Bez problémů funguje také v nejnovějších Windows 7.

Vytváříme nový virtuální počítač

Po spuštění vás VirtualBox přivítá registračním formulářem. Ten je možné přeskočit, po dalším startu aplikace se vám však znovu připomene. Registrace programu je zdarma, klidně ji dokončete. Poté již nic nebrání tomu, abyste se pustili do vytvoření nového virtuálního počítače.

V hlavním okně VirtualBoxu klepněte na tlačítko Nový a pomocí průvodce postupně připravte svůj první virtuální počítač ve VirtualBoxu. Zadejte jeho název a vyberte typ a verzi operačního systému, který v něm chcete provozovat. Toto nastavení bude mít vliv na to, jak svižně a spolehlivě systém ve virtuálním počítači poběží.

V dalším kroku zadejte velikost operační paměti, která bude vyhrazena pro běh virtuálního počítače. Aby se později spustil, musí být tato paměť ve vašem systému k dispozici. Program by měl sám navrhnout doporučené nastavení podle zvoleného systému.

Dalším krokem je vytvoření virtuálního pevného disku. Z pohledu vašeho systému jde o jeden soubor, do něj je ukládán veškerý obsah, který virtuální systém vytváří. Z pohledu virtualizovaného systému se tento soubor tváří jako běžný pevný disk. Ponechejte tedy volbu Vytvořit pevný disk a klepněte na tlačítko Další. V novém průvodci postupně proklikejte doporučená nastavení a oba průvodce dokončete.

Práce s virtuálním počítačem

Startujeme virtuální počítač

Nový virtuální počítač je připraven a nezbývá nic jiného, než jej spustit a nainstalovat do něj operační systém. Mimochodem, virtuálních počítačů si můžete připravit několik, omezeni jste v podstatě jen velikostí svého pevného disku.

Označte vybraný virtuální počítač, do kterého budete instalovat operační systém a klepněte na tlačítko Nastavení. Kromě mnoha dalších nastavení, jako je hardwarová podpora virtualizace, úprava velikosti paměti grafické karty, podpora vzdálené obrazovky nebo podpora USB portů, je zde možnost připojení CD/DVD mechaniky. Máte-li instalační médium, pak klepněte na položku CD/DVD, zapněte volbu Připojit CD/DVD mechaniku, vyberte položku Hostitelská CD/DVD mechanika a vyberte písmeno jednotky, které ji označuje.

Častější a rychlejší je instalace systému s ISO obrazu cédéčka nebo DVD. Ten můžete do VirtualBoxu připojit podobně jako skutečnou optickou mechaniku - stačí zvolit volbu Soubor ISO obrazu a tento soubor vybrat v dialogu Správce virtuálních médií.

VirtualBox nastavuje své virtuální počítače tak, aby popořadě bootovaly nejdříve z virtualizované disketové mechaniky, poté z CD/DVD a až na konec z pevného disku. Nemusíte tedy již nic nastavovat a úpravy uložte tlačítkem OK. Virtuální počítač nechejte označený a nastartujte jej tlačítkem Spustit. Objeví se nové okno, ve kterém uvidíte BIOS virtuálního počítače a započetí bootovacího procesu. Poté postupujte již stejně, jako byste instalovali operační systém do skutečného počítače.

Zpět do skutečného systému se vrátíte po stisku pravé klávesy Ctrl. Po instalaci systému do virtuálního počítače nezapomeňte obraz instalačního disku odpojit.

Další možnosti VirtualBoxu

Připojení a odpojení souborů ISO s obrazy CD/DVD nemusíte provádět pouze při vypnutém virtuálním počítači. V jeho okně najdete nabídku Zařízení, kde jsou k dispozici všechny potřebné funkce. Totéž platí pro připojení USB flashdisků do virtuálního počítače. Funkce Zařízení|Instalovat Přídavky pro hosta vloží do virtuálního systému pomyslné médium s ovladači. Po jejich instalaci bude možné mimo jiné plynule přecházet kurzorem z okna virtuálního počítače na plochu skutečného systému, tedy bez potřeby používat pravý Ctrl.

Vyzkoušejte práci se Snímky. VirtualBox dovede uložit aktuální stav virtuálního počítače na disk, v podstatě to odpovídá bitové kopii disku, kterou můžete udělat u skutečného systému. Když se pak budete chtít k předchozímu stavu vrátit, stačí si virtuální počítač označit v hlavním okně VirtualBoxu a vybrat příslušný snímek. Vše ve virtuálním počítači se vrátí do stavu, kdy byl snímek pořízen.

To je tedy další výhoda virtuálního počítače. Nejenom, že v něm můžete testovat bez obavy poškození hostitelského systému, ale jednoduše jej můžete vracet do původního stavu.

Jak vypnout virtuální počítač?

Virtuální počítač, stejně jako ten skutečný, je třeba správně vypínat. V podstatě stačí, když klepnete na tlačítko s křížkem v pravém horním rohu okna s virtuálním počítačem. VirtualBox zobrazí nabídku s možností uložení aktuálního stavu počítače (tj. obdoba hibernace), virtuálního vypnutí, které klasicky ukončí běh hostovaného operačního systému a okamžitého vypnutí, které je možné přirovnat k přerušení elektrického proudu do počítače.

Byl pro vás článek přínosný?