Hlavní navigace

Supertablet Tango se k běžným smrtelníkům dostane už příští rok. Vyrobí jej LG

27. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tablet od Googlu, ale není to Nexus. Velká dotyková placka spadající do projektu Tango v tuto chvíli není určená pro spotřebitelský trh. Zatím má pouze oslovit vývojáře, aby ukázali, jak se dají využít prostorové senzory v praxi. Tango je teoreticky nejdokonalejším řešením pro indoor navigace.

Uvnitř budov nebo v podzemí GPS i jiné satelitní systémy selhávají, protože přijímače na družice nevidí. Google, Nokia nebo Samsung se pokoušely indoor navigaci řešit lokálními polohovacími systémy sestávajícími z Wi-Fi nebo Bluetooth vysílačů, které by plnohodnotně zastoupily satelity. Pokud telefon zachytí signál z minimálně tří vysílačů, dokáže vypočítat polohu.

 

Projekt Tango vyřadil vysílače ze hry. Prototyp tabletu a mobilu obsahují RGB, hloubkové a pohybové snímače, které dokáží sestavit 3D model svého okolí. Google v čerstvém videu říká, že navigace díky tomu neskončí u dveří, ale bude pokračovat i vevnitř.

Výkonný tablet Tango, který stojí 1024 dolarů, se ještě letos k vývojářům. Už příští rok si jej ale budete moci koupit i vy a snad i za nižší částku. LG přislíbilo, že v roce 2015 uvede Tango pro spotřebitele. Letos by to ještě nemělo smysl, protože nebudou aplikace. Do příštího roku ale mohou šikovní vývojáři využívat hloubkového snímání k lepší hrám s rozšířenou realitou, navigaci, virtuálnímu nakupování šatů i doplňků do omácnosti.

Velký potenciál má Tango i ve zdravotnických zařízeních. Dokážu si představit nevidomé, kterým bude podobný tablet nebo smartphone pomáhat při zdolávání překážek. A ti, kteří se bojí Velkého bratra, mají zaděláno na další konspirační teorie. Pomocí vozů pro Street View už Google dokáže vytvořit 3D snímky ulic, s armádou mobilů v terénu pak zmapuje i jinak nedostupné uličky nebo domácnosti.

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?