Hlavní navigace

T-Mobile experimentuje s ViLTE – videohovory přes LTE. Uspěje?

25. 5. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Píše se 1. prosinec 2005. Eurotel spouští síť 3G/UMTS a spolu s ní i videovolání. Aby popularitu nové technologie zvýšil, o čtyři měsíce později dostal videohovory také na web, aby jej mohli používat i ti bez kamerou vybaveného mobilu. Jenže ani to nepomohlo. I MMS byly oproti videovolání superúspěšná služba. Konkurenční operátoři ji nakonec ani nespustili.

T-Mobile testuje ViLTE
T-Mobile testuje ViLTE

O 11 let později, kdy už s videem v mobilu lidé běžně volají – avšak přes Skype, Facebook Messenger, Hangouts a jiné aplikace, se možná operátoři nadechují na repete. T-Mobile totiž interně testuje technologii ViLTE, které umí videohovory v dobré kvalitě přenést přes síť LTE. Mezi běžné zákazníky ji chce vpustit v následujících měsících.

 

ViLTE budou lidé moci používat jednoduše a bez nutnosti cokoliv instalovat či nastavovat,“ říká Milan Hába, ředitel technologických a obchodních inovací v T-Mobile, a dodává: „Stačí se před voláním rozhodnout, jestli si chcete se svým blízkým jen povídat, nebo se s ním i vidět, a podle toho pak stisknout jednu ze dvou možných ikonek pro spojení.

ViLTE u nás zatím funguje jen na telefonech Samsung Galaxy S6 Edge. V USA ji stejný operátor dostal i do S6, S7 (Edge), Note 4/5 či LG G4, G5, V10 nebo K7. Hovor nespotřebovává megabajty z datového limitu, není třeba instalovat další aplikaci, ale právě slabá dostupnost v telefonech rozhodne, že i ViLTE skončí neúspěchem. Nebo si snad myslíte opak?

" frameborder="0" height="360" width="640">

Zdroj: T-Mobile

Byl pro vás článek přínosný?