Hlavní navigace

T-Mobile pokryje západ Česka, O2 východ. Operátoři budou sdílet také LTE

26. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dva největší operátoři se už v minulých letech domluvili na sdílení 2G a 3G infrastruktury. Včera společnosti Telefónica a T-Mobile oznámily rozšíření spolupráce, sdílet chtějí také nově budované sítě LTE. Díky tomu chtějí datovou síť nové generace pokrývat rychleji, než jim nařizují podmínky ČTÚ.

 

Hlavním důvodem je však velká úspora financí. V ideálním případě operátoři ušetří až polovinu nákladů. T-Mobile oznámil, že v následujících letech investuje do výstavby LTE až 13 miliard korun. Telefónica mluví o „miliardách“ v horizontu pěti let.

Klíč k rozdělení země bude stejný jako u 2G a 3G. T-Mobile pokryje západ republiky, Telefónica východ. Hraniční je Pardubický kraj a Vysočina, které dle současného rozdělení patří také ještě k východu. Výjimkou bude Praha a Brno, kde si operátoři LTE vybudují na vlastní pěst.

„Mobilní síť čtvrté generace pokryje rychlým internetem nejen města, ale i venkovské oblasti. Sdílení mobilních sítí čtvrté generace je celoevropským trendem, což potvrzují úspěšná obdobná partnerství ve Velké Británii, Švédsku či Francii,“ uvedl Luis Malvido, generální ředitel Telefónicy. „Věříme, že rychlý rozvoj nejmodernějších mobilních sítí je v zájmu celé České republiky,“ dodal.

„Tento projekt umožní především rychlejší pokrytí celé České republiky nejrychlejším internetem,“ říká Milan Vašina, generální ředitel T-Mobilu, a doplňuje: „Úspory dosažené touto spoluprací umožní další investice do provozovaných sítí a nabízených služeb.“

Takto rozsáhlá spolupráce dvou nejsilnějších hráčů na mobilním trhu je proti zájmům zákazníků a omezuje konkurenci na trhu. Fakt, že třetí hráč nebyl přizván k jednání, vyvolává otázky týkající se dalšího záměru obou konkurentů. Takový přístup ke sdílení nemá v Evropě obdoby a Vodafone věří, že regulátoři budou na tuto situaci adekvátně reagovat,“ reaguje na spolupráci konkurentů generální ředitel českého Vodafonu Balesh Sharma.

Zdroj: Telefónica

Byl pro vás článek přínosný?