Hlavní navigace

Takhle vypadá první fotka Země z vesmíru. Byla pořízena před 70 lety

25. 10. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera to bylo 70 let od chvíle, kdy Američané vystřelili do vesmíru zabavenou německou raketu V-2 #13. Instalovali na ni 35mm fotoaparát DeVry a ten každou sekundu a půl vytvořil jednu expozici. Raketa se dostala až do výšky 105 km, o pět kilometrů tak překročila Kármánovu mez. Hranici, za níž se již podle Mezinárodní letecké federace nachází kosmický prostor.

První fotka Země z vesmíru
První fotka Země z vesmíru (foto: Wikipedia) 

V-2 startovala z White Sands v Novém Mexiku jen rok po konci 2. světové války. Ještě neexistovala NASA a o kosmických letech se zatím jen básnilo. I Sputnik vyletěl až o 11 let později. Zajímavostí je, že V-2 zkonstruoval Wernher von Braun, který později velel také týmu tvořící Saturn V, dosud největší raketu, která letěla do vesmíru. Celkově třináct raket obsloužilo americký lunární program Apollo (díky němu máme také první fotku celé Země) a rakety vynesly na orbitu i stanici Skylab.

První panorama z roku 1948
První panorama z roku 1948 (foto: NASA)

Během programu Small Steps bylo z Nového Mexika odpáleno 67 raket V-2, experimenty probíhaly až do roku 1951. Mise z roku 1948 už pořizovaly i panoramatické snímky. Zmíněná 70 let stará fotografie pětinásobně překonala tehdejší rekord. V roce 1935 byla Země vyfocena z výšky 22 kilometrů díky balónu Explorer II. To stačilo k tomu, aby bylo pozorováno zakřivení planety.

 

Zdroj: Wikipedia, NASA

Byl pro vás článek přínosný?