Hlavní navigace

Telegram je nejen výkonný komunikátor. Patří k nejbezpečnějším [Android]

31. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Existuje celá řada nástrojů umožňujících okamžitou komunikaci skrze internet. Vybrat si není tak těžké, jednoduše jste tam, kde ostatní. Jestliže hledáte platformu, kde potkáte hodně uživatelů, pak bude vaší ideální volbou WhatsApp, nebo spíše Facebook Messenger. V oblasti videotelefonování i volání bez videa se stal zavedeným pojmem Skype. Jestliže je ale vaší prioritou bezpečnost, určitě byste neměli minout vtipně pojmenovaný Telegram.

Telegram existuje snad pro všechny myslitelné platformy, včetně počítačů s Windows, Linuxem a OS X. Najdete ho též ve verzích pro chytrá zařízení s Androidem, iOS nebo Windows Phone. Připravena je také webová verze, kterou lze používat bez ohledu na zařízení a systém. Stačí jen kompatibilní webový prohlížeč. Správnou verzi pro své potřeby najdete na adrese www.telegram.org. Dnes zkoušíme Telegram pro Android, tak vám nabídneme rovněž odkaz do Google Play.

 

Vazba na telefonní číslo

Při prvním spuštění Telegram požádá o ověření telefonního čísla, jež proběhne zasláním textové zprávy a automatickým potvrzením, případně manuálním zadáním přijatého kódu. Svázání s telefonním číslem je příhodné v tom, že vás vaši přátelé snadno najdou. Nemusíte si tak zakládat další přezdívku, kterou na všechny strany rozhlásíte.

Pak se ocitnete v prostředí, kde se patrně neubráníte srovnávání s WhatsAppem, kterému se zejména po vizuální stránce značně podobá, včetně tapety na pozadí a smajlíků. Pokud tedy znáte WhatsApp, určitě nebudete mít problémy orientovat se v Telegramu.

Skoro úplná výbava

Z funkcí, které bychom od komunikační aplikace očekávali, nechybí skoro nic důležitého. Na úvodní stránce je seznam uživatelů, s nimiž jste již komunikovali, s obvyklými kulatými avatary a časem, kdy byli naposledy viděni online. V postranní nabídce v sekci Contacts najdete seznam všech lidí, které máte v adresáři svého telefonu, kteří již mají Telegram nainstalovaný. Potěší propracované nastavení, např. můžete každému kontaktu přiřadit vlastní vyzváněcí tón, vibrace a barvu notifikační LED.

K odesílaným zprávám lze připojit obrázky, fotografie, videa, zvukové či jakékoli jiné soubory s velikostí až 1 GB, stejně jako hlasovou zprávu, kontakt z adresáře, nebo aktuální polohu. Do úplné výbavy, kterou se může chlubit například Facebook Messenger, tak chybí snad jen animované samolepky. Naopak počítat lze se skupinovým chatem až stovky osob, což bude jistě postačovat i náročnějším uživatelům. Co vám může chybět, jsou hovory, bez nichž se však roky obešel i zmíněný WhatsApp.

Šifrování je klíčem k Telegramu

Sice tak dnes nedostanete hovory, které podle tvůrců mohou přijít, pokud bude poptávka, zato se můžete opřít o robustní systém pro chatování. Největší odlišností Telegramu od konkurenčních aplikací je šifrování zpráv, které přes servery putují v nečitelné podobě, takže je ani provozovatel nemůže přečíst. Ale pozor, běžné chaty takto zabezpečené nejsou, šifrovaný chat se zakládá jako samostatné vlákno.

Stačí klepnout na záhlaví komunikačního okna a dostanete se na profil partnera, se kterým komunikujete. Zde následně zvolíte Start Secure Chat a můžete začít využívat všech výhod. Po zahájení šifrovaného chatu, bude protistraně posláno upozornění, že chcete komunikovat tímto způsobem. Požadavek je nutné potvrdit, poté získáte v profilu další možnosti, např. si můžete prohlédnout šifrovací klíč, jenž musí být shodný s klíčem v chatu kontaktu.

TelegramTelegram

Kromě šifrování a neukládání zpráv na serveru patří k benefitům šifrované komunikace možnost poslat informaci, jež se po stanovené době sama zničí. Pokud využijete tuto funkci, můžete určit, kolik času uplyne mezi odesláním zprávy ze zařízení k příjemci před tím, než se sama zničí. Tyto zprávy tedy nejsou nikde ukládány a po uplynutí určené doby se samy zlikvidují na obou zařízeních. Životnost může být v rozpětí od dvou sekund až do týdne.

Plný potenciálu

V nastavení si upravíte svůj profil, velikost textu nebo aktivujete animace. Také je tu možné přizpůsobit upozornění a zvukové projevy. Nechybí ani možnost přidat kontakt na černou listinu a změnit tapetu na pozadí, pro kterou lze použít několik šablon nebo libovolný obrázek z galerie.

Z hlediska poskytovaných funkcí Telegram přesvědčí na celé čáře – k dokonalosti mu tak chybí především uživatelská základna. Ve velmi konkurenčním segmentu internetových kecálků to ˜– zejména proti WhatsAppu – nemá a nebude mít jednoduché. Šifrováním nebo autodestrukcí zpráv může zaujmout ty, jimž záleží na soukromí, což je v době odposlechů a s nimi souvisejícími skandály jistě zajímavá konkurenční výhoda.

Kromě čistého uživatelského rozhraní, rychlého a spolehlivého doručování zpráv je výhodou Telegramu možnost používání na více zařízeních. Nemusíte se přitom zajímat jen o oficiálního klienta, díky otevřenosti vzniká řada dalších klientů, což rovněž podporuje přirozené rozšiřování služby na další platformy.

Byl pro vás článek přínosný?