Hlavní navigace

Terabitový Ethernet v roce 2015, 100 Tb/s možná 2020

29. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

V University of California v Santa Barbaře (UCSB) vzniklo nové výzkumné centrum, které má za úkol do deseti let ztisícinásobit rychlosti počítačových sítí. Další generace Ethernetu (v tuto chvíli je maximem 100Gb/s) by mohla atakovat propustnost 1 Tb/s už v roce 2015, 100 Tb/s pak o pět let později.

UCSB bude technologie vyvíjet společně s Terabit Optical Ethernet Center (TOEC), ve které jsou například zástupci Intelu, Verizonu nebo Googlu. Už název prozrazuje využití optických linek, tým také slibuje mnohem vyšší energetickou efektivitu.

Takových rychlostí bude v blízké budoucnosti třeba, jednotlivé uzly budou přenášet řádově více dat, což vyplývá i z analýz Cisca. Větší roli bude hrát náročně HD video distribuované IP sítěmi, ale hlavním žroutem má být všudypřítomný cloud computing.

Pokud se propustnost zvýší i na straně koncových uživatelů (a testy ADSL ukazují, že to jde), je možné, že do deseti let už budeme mít více dat uložených na vzdálených serverech místo interních pevných disků.

Zdroj: TechSpot, UCSB

Byl pro vás článek přínosný?