Hlavní navigace

Tip: Skenujte ve Windows 10 položky pomocí Windows Defenderu na vyžádání

8. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zní to možná jako banalita, ale ve Windows 10 v prvních měsících chyběly celkem základní funkce. Některé chybí dodnes, jiné už vývojový tým stihl dodat. Postupně se tak dopracoval integrovaný antivirový nástroj k tomu, že se v kontextových nabídkách znovu objevila možnost skenovat vybrané soubory a složky na vyžádání. Přitom Defender nevznikl ze vzduchu, vychází ze samotného antiviru Microsoft Security Essentials pro Windows 7. Od Osmiček je však ve zjednodušené verzi integrován přímo v systému a nazývá se Defender. Paradoxně tak byl jednoduchý bezpečnostní nástroj okleštěn o funkce, přičemž je diskutabilní, jestli to mělo nějaký smysl, protože překročil hranici, kdy byl tak neviditelný, jak jen mohl být. (Pro pořádek dodávám, že položka v kontextové nabídce chyběla už v Osmičkách.)

Windows Defender a skenování pomocí kontextové nabídky ve Windows 10
Windows Defender a skenování pomocí kontextové nabídky ve Windows 10

A kdo chtěl aspoň základní funkce, musel sáhnout jinam. Každopádně pokud máte Windows 10 v poslední verzi, měli byste v kontextové nabídce opět běžně vidět možnost Zkontrolovat pomocí Windows Defender. Antivirus sice kontroluje počítač v reálném čase, ale např. když k počítači připojíte výměnné médium, může přijít vhod možnost nejprve ručně vyvolat kontrolu vybraných složek nebo souborů.

Tip: Jak spustit nebo vypnout Nouzový režim ve Windows 10?

Pakliže vám však na zabezpečení záleží, doporučujeme, abyste se obrátili raději na antiviry od třetích stran. Windows Defender se v testech neumisťuje na předních příčkách, právě naopak, a jiné nástroje, včetně těch zdarma dostupných, nabídnou ve většině případů výrazně lepší výsledky a v neposlední řadě mnoho funkcí navíc.

Zdroj: TekRevue | WinBeta

Byl pro vás článek přínosný?