Hlavní navigace

Tip: Ukliďte Gmail. Jak najít e-maily s největšími přílohami?

21. 12. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na jaře 2013 Google sjednotil úložiště Disku, Fotek a Gmailu. Každý uživatel má v základu 15 GB bezplatného prostoru. Co když dochází? Můžete si připlatit za větší, nebo můžete stávající úložiště pročistit. Předpokládejme, že fotek ani souborů v cloudu se zbavovat nechcete. Stovky megabajtů nebo jednotky gigabajtů však můžete ušetřit smazáním starých e-mailů.

Jak vyhledat e-maily s velkými přílohami?
Jak vyhledat e-maily s velkými přílohami?

Gmail (ani Inbox) neumí jednoduše seřadit zprávy podle velikosti. Můžete ale využít operátorů zadaných do vyhledávacího řádku. Hodit se bude has:attachment, který najde všechny zprávy s přílohami. Pomocí operátorů larger:5m nebo smaller:10m najdete ty, které mají více než 5 MB nebo méně než 10 MB. Místo „m“ můžete zadat i „k“ a filtr zpřesnit na kilobajty.

 

Opeátory můžete i kombinovat. Dotaz larger:1m smaller:10m najde e-maily, které mají mezi 1 a 10 MB. Přidat lze i jiné filtry. Pomocí from:petr se vezmou v úvahu jen e-maily, které zaslal Petr. Operátory older_than a newer_than spolu s časovými údaji d (den), m (měsíc), y (rok). Dotaz pak může vypadat například older_than:1y larger:1m (všechny zprávy starší než rok, co mají nad 1 MB).

Byl pro vás článek přínosný?