Hlavní navigace

Tip: zařiďte, aby šlo maximalizované okno Firefoxu snadno chytit nad panely

21. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Klasický problém dnešních prohlížečů vyplývá z transformace uživatelského prostředí, k níž došlo v přecházejících letech. Jak se prohlížeče měnily a obecně začaly výrazně osekávat prvky uživatelského prostředí, aby co nejvíce prostoru a pozornosti dostával samotný web, v rámci úspor byly panely s otevřenými stránkami přesunuty do záhlaví. Má to tak většina hlavních prohlížečů. A většinu těchto prohlížečů postihuje stejný problém.

 

Protože jsou panely v záhlaví, nemáte tolik prostoru, kde chytit maximalizované okno a přetáhnout jej jinam. Pokud je stránek otevřeno více, není někdy už prostor prakticky žádný. Problém postihuje Chrome, Firefox nebo také např. Edge. Co s tím?

Pěkně to vyřešila Opera, která do záhlaví maximalizovaného okna přidala okem prakticky neviditelnou linku, která má na výšku pouze 1 bod. Ten stačí k tomu, abyste ukazatelem myši mohli najet do horní části okna a snadno ho uchopit a přetáhnout jinam. Jsou tací, jimž takové chování nevyhovuje, lze jej ovšem snadno přepnout.

Řešení pro Operu

Opeře otevřete Nastavení (Alt+P) a v sekci Prohlížeč | Pokročilá nastavení zapněte předvolbu Show advanced settings. Pak už jen výše v oddílu Uživatelské rozhraní podle vlastní potřeby vypněte či zapněte předvolbu Zakázat horní odsazení lišty listů, je-li okno prohlížeče maximalizováno.

V Opeře lze neviditelnou linku rychle vypínat a zapínat
V Opeře lze neviditelnou linku rychle vypínat a zapínat

Řešení pro Firefox

Ve Firefoxu stačí upravit jeden soubor, a tím do maximalizovaného přidat skoro neviditelný řádek navíc, čímž problém vyřešíte stejně, jako se s ním popral vývojový tým Opery. Otevřete složku s uživatelským profilem. Kdybyste nevěděli, kde ji hledat, stačí v hlavní nabídce prohlížeče dostupné pod hamburgerovým tlačítkem klepnout na symbol pro nápovědu a pak na Technické informace. Na této stránce si všimněte tlačítka Zobrazit složku.

V podsložce chrome naleznete soubor userChrome.css. Poklepáním ho otevřete a na nový řádek přidejte kód:

#main-window[tabsintitlebar]:not([inFullscreen]) #toolbar-menubar[inactive] ~ #TabsToolbar { margin-top:1px; }

Pokud složku chrome nevidíte, prostě ji vytvořte. Dále ve složce v kontextové nabídce klepněte na Nový | Textový soubor. Celý název souboru označte, včetně přípony, a přejmenujte ho právě na userChrome.css. Nyní jej můžete otevřít a přidat do něj zmíněný kód. Prohlížeč musíte restartovat, aby se v něm změna projevila. Nyní již v režimu maximalizace můžete najet nad panel a okno přetáhnout jinam.

Ve Firefoxu musíte upravit soubor userChrome.css
Ve Firefoxu musíte upravit soubor userChrome.css

Byl pro vás článek přínosný?