Hlavní navigace

Trh s ukládáním dat: Pouhá kapacita už zákazníkům nestačí

Zdroj: Redakce
Podle pravidelné čtvrtletní zprávy agentury IDC o trhu externích diskových úložišť neustále klesá cena za gigabit prodané kapacity. Její objem ale meziročně narostl o 40 %. Poskytovatelům storage řešení už nestačí pouze reagovat na cenu na trhu, musí svým zákazníkům poskytovat služby navíc, aby přilákali nové klienty, ale také udrželi ty stávající.
Komerční sdělení
29. 7. 2014

Sdílet

Agentura IDC uvádí, že meziročně cena za gigabit prodané datové kapacity klesla o celých 30 %. Celkově prodej externích zařízení pro ukládání dat v regionu Evropa, Blízký východ a Afrika také klesl, meziročně o 1,4 %. Poptávku na západních trzích táhla Velká Británie a Německo, trhy střední a východní Evropy klesaly.

Lídrem v oblasti prodeje externích storage řešení zůstává společnost EMC, která si drží více než čtvrtinový podíl na trhu. V prvním kvartálu letošního roku utržila více než 463 milionů dolarů. Na druhém místě pak zůstává společnost NetApp, která ovládá 17 % trhu, a na třetím pak HP s necelými 14 % trhu. Ta se může pochlubit největším růstem, meziročně si v tržbách polepšila o více než 5 %.

Náklady na správu archivovaných dat

Zákazníky v poslední době kromě už zmiňované ceny za gigabit zajímá především bezpečnost daného storage řešení, ale také možnosti správy archivovaných dat nebo náklady na provoz úložiště. „Dodavatelé datových kapacit musí začít přemýšlet, čím se odlišit od konkurence a zákazníky přilákat. Cena za gigabit přestává být tím nejdůležitějším aspektem, na který zákazníci hledí,“ popisuje Vladimír Michálek, Head of Strategic Sales společnosti Servodata.

Například další velký hráč na trhu s datovými úložišti, společnost Dell, nabízí kromě už tradičních NASů také technologii DAS, která je určená pro připojení k serverům, nebo síťová řešení s technologií Fibre Channel, jež zaručující rychlé škálování a virtualizaci úložišť. V pozadí nezůstává ani HP. Firma zákazníky láká především na výkonná disková pole 3PAR kombinující hardwarové komponenty s plnohodnotnou storage virtualizací.

Zákazníky zajímá i způsob komprese dat. Mezi speciální techniky komprese patří takzvaná deduplikace, která zabraňuje ukládání stejných datových bloků na jednom úložišti. Tuto techniku nabízí například řešení od EMC nazvané Avamar. Identifikuje redundantní data a minimalizuje množství zálohovaných dat ještě před tím, než jsou zálohována a odeslána přes LAN/WAN. „Avamar využívá technologie globální deduplikace dat u zdroje, přináší nové možnosti škálovatelnosti, podpory a uživatelské přívětivosti. Zákazníci tak nyní spotřebují až o 43 % méně energie na zálohovaný TB a sníží celkové náklady na vlastnictví o čtvrtinu v porovnání s řešením první generace a až o tři čtvrtiny v porovnání s tradičními zálohovacími metodami,“ upřesňuje Michálek ze Servodat.

Důležité je mít přehled, jak archivace funguje

Mezi další služby, které zákazníci u dodavatelů storage řešení mnohdy poptávají, patří přehledný systém práce s uloženými daty a také nástroje pro tvorbu reportů a analýz. EMC jej nabízí v podobě služby Data Protection Advisor (DPA). Ta uživateli zprostředkuje kompletní přehled o tom, co se děje v celé infrastruktuře, která se na zálohování podílí. DPA sbírá informace ze zálohovacích aplikací, zálohovacích serverů, virtuálních a páskových knihoven. DPA slouží také pro účely auditu a servisních smluv, pro identifikaci pomalých klientů a rozvíjejících se problémů, ale i pro reportování velikosti záloh a zaplnění pásek a VTL.

Zákazníci poptávají také softwarová řešení pro zálohování a obnovu dat pro různé operační systémy. Například software NetWorker od EMC funguje v operačních systémech Windows, Unix/Linux, Netware a Unix v prostředí SAN i NAS. Jeho předností je hlavně spolehlivost, vysoký výkon, široká podpora aplikací pro "on-line" zálohy operačních systémů a zálohovacího hardware.

Zdroj: TZ Servodata