Hlavní navigace

Tržby AMD za Q3 2015 překonaly očekávání, i tak je ztrátové. Prodá divizi ATMP

16. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před třemi měsíci nastalo u AMD nepříjemné překvapení, když firma za druhé čtvrtletí zaznamenala silný propad tržeb a skončila s obratem jen 942 milionů USD. Tím pádem bylo před pár týdny skončené třetí čtvrtletí sledováno se značnou nervozitou. Finanční výsledky za červenec až září jsou již tu a dobrá zpráva je, že se firmě podařilo v prodejích předstihnout očekávání. Špatná zpráva je, že to po minulých propadech stále nestačilo na to, aby se její hospodaření dostalo do černých čísel.

Prognóza AMD – po horším než očekávaném obratu v Q2 asi spíše pesimistická – byla, že díky sezónním vlivům a zlepšení prodeje vlivem uvedení Windows 10 a nových produktů by tržby mohly stoupnout na 998 milionů USD, plus minus 28 milionů. Tuto stále neveselou vizi se ale firmě podařilo o něco předstihnout, tržby za Q3 2015 nakonec činily 1,06 miliardy. Ačkoliv firma by potřebovala k návratu do lepších časů (kdy mívala obrat kolem 1,6 miliardy) mnohem víc, jedná se stále o 13% nárůst proti předchozímu čtvrtletí. Pro Q3 2014 (1,43 miliardy) to ale máme 26% propad.

Ztrátu se ale zastavit nepodařilo, hospodaření skončilo čistou ztrátou 197 milionů (25 centů na akcii), hrubá marže klesla z 25 na 23 %. Důvodem je z části odpis účetní hodnoty skladových zásob starších APU v hodnotě 65 milionů USD (dopad rozpočítaný na jednu akcii je 8 centů a marži zhoršil o šest procentních bodů). Déle bude na vině patrně ještě zhruba 48 milionů za poslední nedávno oznámené propouštění a v menší míře také ještě za předchozí kola restrukturalizací. Ani bez těchto „ran osudu“ by nicméně firma nebyla v červených číslech, byť by se ztráta dostala pod 100 milionů.

Zlepšené tržby se tentokrát týkaly jak spotřebitelských procesorů a GPU, tak konzolových čipů. Divize Computing and Graphics (PC procesory a grafiky) měla obrat 424 milionů USD, což je proti Q2 zlepšení o 12 % (ale hodnota horší o 46 % proti stavu v Q3 2014). Divize měla 181 milionů ztráty, do čehož je zaúčtován onen odpis starších APU. Došlo ovšem k propadu průměrných cen CPU/APU (zejména u notebooků). Průměrné prodejní ceny GPU naopak zůstaly stejné.

APU konzole Xbox One
APU konzole Xbox One, vyráběné Semi-Custom divizí AMD

Divize Enterprise, Embedded a Semi-Custom, pod níž jsou kromě embedded čipů například profesionální grafiky a APU pro konzole, měla tržby 637 milionů USD, což je 13% nárůst, a provozní zisk 84 milionů.

 

Další outsourcing výroby: AMD prodá své linky na testování a sestavování čipů

Firmě se v třetím čtvrtletí poměrně nepříjemně snížily finanční rezervy, se 755 miliony USD je již značně pod hodnotou 1 miliardy považované za optimální, a blíží se k 600 milionům, které byly označeny za minimum. Šéfúčetní Devinder Kumar k tomu řekl, že nároky na volné prostředky jsou nyní o něco nižší a situace je zatím zvládnutelná. Opticky je stav horší kvůli tomu, že splátky dluhu spadají právě do třetího kvartálu. AMD chce podle svých slov situaci zlepšit zvýšením objemu peněz, získaných licencováním svého duševního vlastnictví jako jsou patenty (zda se to ale podaří v dohledné době, těžko říct). V následujících měsících má ale zásoby peněz obnovit nově oznámená restrukturalizace výrobních kapacit, ne nepodobná odštěpením továren, z nichž vznikly GlobalFoundries.

Peníze mohla do firmy přinést investice Silver Lake Capital, ovšem jak jste si mohli před dvěma týdny přečíst, firma pracovala i na jiných řešeních. Včera bylo jedno takové opatření oznámeno: AMD de facto prodá své linky, na nichž testuje, třídí, zapouzdřuje a finalizuje surové vyrobené čipy (dodané z GlobalFoundries nebo TSMC). Tyto provozy se označují jako „ATMP“ (Assembly, Test, Mark and Pack) a nacházejí se v malajsijském Penangu a čínském Su-čou (Suzhou). AMD jej vyčlení do společného podniku, zformovaného s firmou Nantong Fujitsu Microelectronics, která přesně v tomto oboru pracuje a tyto práce si u ní různé firmy outsourcují.

 

V tomto nově založeném společném podniku bude mít AMD jen 15 %, kdežto zbytek bude vlastnit druhá firma. Výměnou však získá finanční kompenzaci, jde tedy o kombinaci prodeje majetku a outsourcingu (který by teoreticky mohl něco ušetřit, jelikož náklady na běh těchto provozů neponese AMD samo a pod novým vlastníkem by mohli přijít i další klienti, nicméně dopad na výrobní náklady má být dle AMD „neutrální“). AMD za oněch 85 % dostane 371 milionů USD v hotovosti, z čehož po odřečtění daní a různých nákladů zbude zhruba 320 milionů. Tato dohoda je již definitivně uzavřena, nicméně naplněna bude až v příštím roce, až ji schválí různé regulační orgány.

Vzorek APU Carrizo
Pouzdro BGA čipu Carrizo. Pouzdření čipů bude nyní AMD outsourcovat do společného podniku

 

Q4 2015 bude po optimistickém Q3 zase špatné

Problém je, že po méně hladovém třetím čtvrtletí to v tom čtvrtém opět vypadá na zhoršení. Tržby dle očekávání či prognóz mají opět klesnout, a to zhruba o 10 % s tolerancí tří procentních bodů. To by znamenalo propad na 922–986 milionů (střed odhadu 954 milionů) USD, takže by firma přírůstky z Q3 2015 zase ztratila. Propad prodejů by měl být způsoben konzolovými APU – výrobci se totiž čipy zásobí předem, takže vánoční špička jejich dodávek je již v Q3. Nezbývá asi než doufat, že to i tentokrát to dopadne o něco lépe než dle plánu, vánoční prodeje jsou totiž v oblasti PC hardwaru sezónně nejlepší, takže slabé Q4 2015 by znamenalo ještě horší Q1 2016.

AMD Radeon R9 Nano na oficiálních fotografiích
AMD Radeon R9 Nano. AMD očekává v následujících měsících zlepšení hlavně v prodejích grafik

 

Lisa Su: Zen bude na trhu v roce 2016

Abychom nekončili jen v negativním duchu. V konferenci k výsledkům CEO Lisa Su potvrdila, že vývoj a přípravy procesorů s architekturou Zen stále běží podle původního plánu a stále je tedy cílem mít je dostupné na trhu ještě v průběhu roku 2016. Téměř jistě to sice bude v posledních měsících roku, i tak jde ale o pozitivní zprávu, neboť pesimistické odhady často počítají až s rokem 2017 a také poslední vyjádření z marketingového oddělení byla podezřele opatrná. Finančně se ale uvedení Zenu má projevit právě až v roce 2017.

Lisa Su také v reakci na otázky na Zen uvedla, že AMD má za sebou tape-out čipů vyráběných na procesech s FinFETy „v několika výrobních podnicích“, což musí znamenat, že vedle TSMC (GPU) již došlo i na GlobalFoundries (CPU Zen).

Zdroje: AMD (1, 2, 3, 4)

Byl pro vás článek přínosný?