Hlavní navigace

Tumblr automaticky maže účty kvůli pirátství. Některé odstranil neprávem

17. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejsem si jistý, jestli je Tumblr v Česku tak populární jako celosvětově, nicméně jedná se o jednu z nejoblíbenějších blogovacích platforem. Čím více uživatelů ji používá, tím více se taková služba stává trnem v oku protipirátských organizací a držitelů práv. Tentokrát se bavíme o hudbě.

Provozovatel se musí podvolit žádostem držitelů práv a příspěvky s nelegálně nahranou hudbou odstranit. Zákon nelze obcházet. Uživatelé Tumblru se hlásí s tím, že podmínky ve službě v posledních dnech přitvrdily. Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI) vytasila větší zbraně a zahájila agresivnější ofenzívu.

S tím se tak nějak dá počítat. V tomto případě se jako největší problém jeví něco jiného. Služba totiž maže všechny uživatelské účty, které obdržely tři napomenutí kvůli porušení autorských práv. Smazat příslušný obsah se zdá být v pořádku, ale smazat účet i s veškerým dalším obsahem, to není zrovna přiměřený krok.

Hlavně ne ve chvíli, kdy mazání probíhá automaticky bez lidského dohledu. Dobře víme, že i na YouTube dochází k falešným obviněním. Bohužel k mazání blogů opravdu dochází automaticky – tři napomenutí se vztahují na dobu 18 měsíců, posléze můžete dostat další. Novým podmínkám už neprávem pár účtů podlehlo, kolik jich může být celkem, ovšem nevíme.

Je otázkou, proč prostě Tumblr nemaže jen inkriminované příspěvky, případně neukončuje účty ručně. V tuto chvíli uživatelé nadšením nehýří, někteří pro jistotu začali hromadně mazat audio ze svých blogů. (Díky TorrentFreaku víme, že se o situaci už zase dozvěděl sám Hitler. Tušíte, jaká je jeho reakce.)

Zdroj: TorrentFreak | Stewardess

Byl pro vás článek přínosný?