Hlavní navigace

Ťutínek na disky: Synology DS414slim pro čtyři 2,5" disky (recenze)

8. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, parametry

Malé NASy na notebookové disky dělá pouze Synology, i když přes redukce můžete 2,5" disky vložit i do jiných NASů. Nejprve to byl DS409slim, poté DS411slim a pak jsme tři roky čekali. Tělo DS414slim je téměř stejné, mění se hardware a některé porty. Stále ale jde o malý úsporný NAS na čtyři notebookové pevné disky, který zaručeně vzbudí pozornost.


 

Hardware povýšil na 1,2GHz procesor Marvell a 512 MB RAM, přibylo USB 3.0 a druhá síť. Udávaná rychlost přenosu je 134 MB čtení a 55 MB/s pro zápis, ovšem v případě jedné síťové karty se stejně přes 100 MB/s dostat nelze. Rychlost je dále omezena samotnými disky, ale i když není důvod trhat rekordy, tohle Synology rychlé je.

Synology DS414slim
procesor Marvell Armada 370 na 1,2 GHz
RAM 512 MB DDR3
místo pro disky 4× 2,5" SATA III
rozměry a hmotnost 105 × 120 × 142 mm / 0,66 kg
OS aktuální DSM 5.0
sítě 2× gigabit LAN
USB 2× USB 3.0
čtečka karet
multimediální výstupy
napájení externí adaptér 30 W
Cena a záruka
zahájení prodeje duben 2014
záruka 2 roky
zapůjčil
cena 8 058 Kč

 

Cenově nastejno

Čtyři 1TB 2,5" disky pořídíte za 7500 Kč a jste na 15 000 Kč. Stejné kapacity a zhruba i výkonu dosáhnete u dvoudiskového Synology DS214j za 9000 Kč při dvou 3TB 3,5" discích. Ušetříte ale na elektřině. „Velký NAS“ stále nenahradíte u vyšších kapacit, jelikož 3,5" WD Red se prodává i v šesti terabajtech, zatímco pro 2,5" WD Red je nejvýše terabajtový.

 

 

 

DSM 5.0

Operační systém DSM 5.0 má více plochý design a je opět o kus plynulejší. Vzdálený přístup k NASu získáte přes zkrácenou adresu vášNAS.quickconnect.to. Díky tomu se k NASu dostanete i bez složitého nastavování portů a bez veřejné IP adresy.


 

Pokud moc neholdujete webovým službám na ukládání vašich multimédií a chcete je mít raději „doma“, můžete využít Audio, Photo a Video Station.

Samozřejmě není problém pracovat s více okny, DSM zvládá perfektně multitasking a práce je komfortní jako ve Windows. Nově je přizpůsobené dotykovému ovládání, což na počítači ani nepoznáte, ale na tabletu využijete. Na velkém 4K monitoru automaticky přepne prostředí do vysokého rozlišení, s čímž má naopak Windows stále problém.

 

Synchronizace dat funguje třeba s Dropboxem, který si můžete přímo na NAS nainstalovat, ale lze využít i Cloud station (s omezením na maximálně 10GB soubory).

Popis DSM by zabral několik stran, takže stručně: Synology má (spolu s QNAPem a Asustorem) nejlepší administrátorské prostředí a rozšířené funkce. Jediné co mu chybí je přímý HDMI výstup na televizi, ale pokud máte vlastní HD přehrávač, nepotřebujete jej. Synology navíc nově podporuje chytré funkce televizí Samsung i Chromecast.

 

Nejlepší představu o operačním systému si uděláte, když projdete galerii screenshotů:

 

 

Výkon a závěr

Port USB 3.0 máte k dispozici vpředu i vzadu a hodí se nejlépe pro připojení externího disku. Fungoval by i pro síťovou tiskárnu, tu ale dejte raději do routeru.

Šuplíky na disky nedrží žádné západky a jsou přiměřenou silou vysunout. My jsme měli zapůjčené čtyři 2,5" disky WD RED o kapacitě 1TB, které jsou do takového NASu ideální. Nejprve jsme vše změřili se dvěma disky, poté vzložily další dva, rozšířili pole z RAID1 na RAID5.


 

Přechod z dvou disků v poli RAID1 na čtyři disky a změna pole na RAID5 proběhne bez ztráty dat a trvá 14,5 hodin, což je normální. Dvojici gigabitových LAN lze spojit do jedné rychlé, případně využít pro záložní spojení (ani jedno si doma snadno neuděláte). Ventilátor na spodní straně lze jednoduše vyjmout a vyčistit od prachu.


 
 

Naměřená rychlost v domácí gigabitové síti činí 96, respektive 54 MB/s, což jsou hodně nadprůměrné hodnoty. Při zapojení jen dvou disků v poli RAID1 je rychlost zápisu dokonce 75 MB/s. Spotřeba kolem 16 W je i se čtyřmi disky nižší, než tomu bývá u velkých dvoudiskových NASů.


 
 

Závěr:

Tenhle NAS je malý, ale šikovný a jediné omezení je v v tom, že vám v současnosti nabídne kapacitu nejvýše 2,7 TB (RAID5). To ale naprosté většině uživatelů dostačuje. Má nízkou spotřebu, kterou můžete ještě více srazit nastavením týdenního plánu – třeba automatického vypínání na noc. Je jen škoda, že NASy na 2,5" disky nedělá více výrobců. Chystá se také DSM 5.1 se novinkami, jako je sdílený poznámkový blok, synchronizace kontaktů v telefonech s Androidem či synchronizace s OneDrive.

 
 

Plusy / mínusy
  vysoký výkon
  nízká spotřeba
  propracovaný DSM 5
  zatím se neprodávají větší než 1TB disky pro NAS
Hodnocení 95 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.