Hlavní navigace

Ubuntu cíl nesplnilo, hranici 200 milionů uživatelů se ani nepřiblížilo

22. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ubuntu patří k nejoblíbenějším a nejznámějším linuxovým distribucím vůbec, přesto není tak úspěšné, jak by si jeho patron přál. V květnu 2011 totiž Mark Shuttleworth na konferenci Ubuntu Developer Summit v Budapešti oznámil, že by chtěl, aby Ubuntu do čtyř let používalo v součtu 200 milionů uživatelů. Tento cíl se však podle odhadů naplnit nepodařilo.

 

S přesným číslem se vytasit nikdo jiný než Canonical nemůže. Víme, že dosažení vytyčené hranice firma neoznámila – pro sebe by si to přitom určitě nenechala. Otázkou zůstává, kolik uživatelů se tedy rozhodlo svěřit se Ubuntu do péče. Na oficiálním webu linuxové distribuce najdeme údaj o 40 milionech uživatelů, Net Applications.com pak ukazuje, že má celý Linux na desktopech 1,62% podíl. U Windows 10 vidíme 9% podíl, přičemž Microsoft v říjnu oznámil 110 milionů uživatelů Desítek.

Dnes už Ubuntu není nutně pouze desktop, ale na dalších typech zařízeních nebylo úspěšnější, spíše naopak. Podle jednoho odhadu si ale Ubuntu na mobilech našlo jen 25 000 uživatelů. Ubuntu by se chtělo prosadit také jinde, např. v chytrých televizorech nebo i automobilech, ale tam se zatím nedaří plány realizovat. Sečíst všechny uživatele je nanejvýš obtížné, ale je jasné že ani podle nejoptimističtějších odhadů se zatím Ubuntu hranici 200 milionů uživatelů ani náznakem nepřiblížilo. Vyjde mu to aspoň v internetu věcí?

Zdroj: Phoronix | PCWorld

Byl pro vás článek přínosný?