Hlavní navigace

Unikly modely mobilního APU Bristol Ridge. Možná není jen refreshem Carriza

9. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na letošní rok chystá AMD sérii APU založených na architektuře Excavator, nazvanou Bristol Ridge, která naváže na loňské Carrizo, ovšem s určitými změnami. Zatím neprosáklo, kdy by tato APU měla oficiálně jít na trh, na web však teď unikly modely mobilní (BGA) větve těchto procesorů. Jak upozornil Matthias Waldhauer na svém blogu, kde různé indicie o nadcházejících čipech AMD sbírá už několik let, zřejmě kompletní sestava Bristol Ridge pro notebooky se objevila na webu USB.org (není to poprvé, nějaké tři měsíce před vydáním již na něm bylo spatřeno například Carrizo-L).

Zdá se, že AMD hodlá zachovat strukturu tří hlavních čtyřjádrových modelů, ovšem na rozdíl od Carriza nebudou mít volitelné TDP pokrývající jak oblast 15W, tak 35W čipů, což způsobilo hlavně zmatek. Tentokrát by měla existovat svébytná kategorie výkonnějších 35W čipů, v níž budou obsaženy modely A10-9630P, A12-9730PFX-9830P coby nejvyšší model. 15W modely se od nich budou lišit absencí oné třicítky v názvu: A10-9600P, A12-9700PFX-9800P.

APU Carrizo v mobilním pouzdru FP4
APU Carrizo v mobilním pouzdru FP4. Bristol Ridge by mělo mít stejné

Všechny modely mají mít i „business“ neboli „Pro“ verze se stejnými čísly; podobně jako u Carriza a Kaveri budou asi až na název mít stejné takty. V této řadě ale AMD nepoužije označení FX a místo toho posune o jednu kategorii výš klasické „áčkové“ předpony (což nezní jako dobrý nápad, ale jelikož budou zachována modelová čísla, nebude zmatek extrémní). Názvy také budou končit písmenkem B jako obvykle. Z FX tudíž bude „Pro A12“, z A12 se stane „Pro A10“ a z A10 bude „Pro A8“. Víme i o 15W dvoujádrovém modelu Pro A6-9500B, který zatím nemá alternativu pro spotřebitelské notebooky, ta ale může přijít později.

Protože jeden z modelů (A10-9600P) už byl zachycen i blíže, lze tato modelová označení docela dobře zkombinovat s tabulkou parametrů pro předprodukční verze chystaných APU, která unikla před dvěma měsíci. Matthias Waldhauer z těchto dat sestavil tabulku běžných a „Pro“ verzí mobilních Bristol Ridge (v pravé části jsou pak pro srovnání modely Carrizo). Ačkoliv tato data nejsou stoprocentně ověřená, velmi pravděpodobně odpovídají tomu, jak bude vypadat finální soupiska.

Modely APU Bristol Ridge pro notebooky (Zdroj: Matthias Waldhauer, BenchLife.info)
Modely APU Bristol Ridge pro notebooky (Zdroj: Matthias Waldhauer, BenchLife.info)

 

Je Bristol Ridge nový čip?

O APU Bristol Ridge se původně soudilo, že půjde o čistý refresh Carriza, podobně jako je Godavari založené na stejném křemíku jako Kaveri. Takový scénář by dával smysl kvůli ušetřeným nákladům a zdrojům za vývoj. Ovšem na internetu se minulý týden objevily konfliktní informace od osoby, která by měla mít přístup k určitým interním informacím, a dle těch bylo možná APU Bristol Ridge nakonec alespoň z části přepracováno. Oproti Carrizu má údajně aktualizované některé bloky v GPU, mělo by jít technologicky o stejnou architekturu jako Stoney Ridge, které je technologicky o něco čerstvější než Carrizo.

Zarážející je však informace, že v rámci této aktualizace prý byla L2 cache opět zvýšena na 2 MB pro každý modul. To je docela zvláštní, jelikož Carrizo má L2 poloviční, zčásti zřejmě proto, aby mohlo mít tuto mezipaměť rychlejší a s nižší latencí. Zvětšení zpět na 2 MB by ovšem kvůli ploše navíc znamenalo poměrně dalekosáhlé přepracování návrhu. Tuto informaci bych tedy asi zatím bral se značnou rezervou, byť by byla velmi zajímavá, pokud by se potvrdila.

 

Ohledně Bristol Ridge se jeden informační střípek objevil také na konferenci ISSCC 2016. Podle webu EE Times tam AMD prezentovalo zlepšení spotřeby APU Bristol Ridge ve srovnání s Carrizem. Se stejnou architekturou Excavator a stejným 28nm procesem se údajně podařilo zlepšit v některých případech výkon až o 15 %, a to čistě skrze vyladění správy spotřeby. Není příliš jasné, o jaké optimalizace se konkrétně jedná, takže nárůst výkonu se může týkat jen krátkodobé zátěže a turba, nebo jen specifických scénářů použití, ovšem ukazuje to, že by „druhá generace“ Excavatoru mohla přinést hmatatelná zlepšení.

Zdroje: Matthias Waldhauer, EE Times, SemiAccurate (fórum)

Byl pro vás článek přínosný?