Hlavní navigace

Unikly OpenCL benchmarky integrovaných grafik APU Temash a Kabini

12. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Někdy ve druhém čtvrtletí tohoto roku hodlá AMD uvést svá nová APU Kabini, mířená do levných notebooků a desktopů, a Temash, jenž je určen pro tablety. Tématem této aktuality budou integrované grafiky zmíněných čipů. Minulý týden se totiž na internetu objevily údaje o jejich výkonu v OpenCL. Nevýhodou je, že testy ve výpočtech GPGPU nevypovídají zrovna dvakrát dobře o herním výkonu, který bude zajímat většinu uživatelů. Alespoň jsme se ale dozvěděli parametry grafických jader některých z těchto APU, a to včetně taktů.

Strůjcem úniku je CLBenchmark, lépe řečeno jeho databáze výsledků. Výskyt APU Temash a Kabini v ní zaznamenal server SemiAccurate. Jedná se konkrétně benchmarky dvou modelů – nespecifikovaného čtyřjádrového modelu APU Kabini a taktéž nespecifikovaného dvoujádrového APU Temash pro tablety. U něj je ale docela dobře možné, že AMD bude mít jen jeden takový model, a to procesor A4-1200, jehož grafické jádro ponese jméno Radeon HD 8180. Fyzicky je údajně grafické jádro obou verzí stejné a sestává se ze 128 stream procesorů architektury GCN (texturovacích jednotek bude osm). Toto grafické jádro je údajně kódově označováno jako Kalindi.

Vzorek APU Temash

Kde se oba čipy budou lišit, jsou frekvence této grafiky. Při testování ji mělo údajně Kabini taktovanou na 496 MHz, zatímco dvoujádrový Temash na 225 MHz, pochopitelně i z důvodů spotřeby (o čtyřjádrové variantě A6-1450 víme, že jeho GPU poběží na 300 MHz). Zdá se tedy, že AMD bude schopnosti grafiky stupňovat jen frekvencí, a nedočkáme se očesaných modelů například s polovičním počtem jednotek.

A nyní již k výsledkům – tabulky pro obě nová APU přebíráme ze SemiAccurate. Pro srovnání se můžete podívat na výsledky integrovaného grafického jádra Radeon HD 7660G, které se nachází v mobilním Trinity A6-4600M. Dále také na výsledky Intelovských grafik HD 2500 a HD 4000.

Testy GPU v APU Kabini a Temash OpenCL (Zdroj: SemiAccurate)

Jak můžete vidět, skóre jsou tu bližší, tu vzdálenější. V některých testech například Kabini dosahuje na výkon HD 2500, jindy zůstává podstatně vzadu. Je však třeba mít na paměti, že GPGPU je poměrně náročnou oblastí, kde výkon značně závisí na optimalizacích a chybách ovladačů, ručním ladění kódu, a poměrně komplikovaných výkonnostních zvláštnostech té které architektury. Obrázek si tedy lze udělat jen velmi hrubý.

OpenCL testy AMD Radeon HD 7660G

OpenCL testy Intel HD 2500

OpenCL testy Intel HD 4000

Co se týká herního výkonu, zatím jsou stále k dispozici jen výsledky 3D Marku, které AMD uvedlo v rámci svých propagačních aktivit. Čtyřjádrový Temash A6-1450 s integrovaným grafickým jádrem Radeon HD 8280 podle AMD v 3DMarku Vantage dosáhl 981 bodů, v 3DMarku 06 2624 bodů a v 3DMarku 11 pak 379 bodů (537 bodů po připojení k Turbo Docku).

 

CPU část prý pro změnu uhnala 3123 bodů v PCMarku Vantage. Test Cinebench R11,5 měl skončit s výsledkem 0,99 bodů bez Turbo Docku, a se ziskem 1,39 po jeho připojení. Připomenu že Turbo Dock zvedá takty tohoto APU na 1,4 GHz pro CPU a 500 MHz pro GPU, bez jeho připojení jsou frekvence 1 GHz, respektive 300 MHz.

Zdroje: SemiAccurate, AMD (1, 2), CLBenchmark

Byl pro vás článek přínosný?