Hlavní navigace

Úřad chce dostupnější data. Opět vyzval operátory, aby virtuálům zlevnili přístup k LTE

15. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

O2, T-Mobile i Vodafone se vydražením frekvencí v aukci z roku 2013 zavázali, že po dobu 12 let budou muset jednat s virtuálními operátory a za nediskriminujících podmínek jim nabízet velkoobchodní služby v sítích 2G, 3G a LTE tak, aby virtuálové mohli ziskově podnikat a konkurovat i síťovým operátorům.

 

Český telekomunikační úřad je však s velkoobchodními nabídkami dlouhodobě nespokojený. Využití 2G a 3G sítí je dle úřadu v pořádku, ale přístup k LTE je stále drahý. Ostatně, většina virtuálů jej vůbec nenabízí. Již loni ČTÚ vyzval operátory, aby ceny snížili.

Teď výzvu zopakoval, rozhodl o ní na pátečním zasedání. „Rada ČTÚ přijala informaci o zhodnocení ekonomické replikovatelnosti maloobchodních služeb síťových mobilních operátorů na základě velkoobchodních služeb z referenčních nabídek k mobilním sítím LTE. Účelem tohoto vyhodnocení bylo posoudit, zda velkoobchodní ceny referenčních nabídek umožňují alternativním poskytovatelům (plnohodnotným virtuálním mobilním operátorům) ziskové podnikání na maloobchodním trhu.

Zdroj: ČTÚ

Byl pro vás článek přínosný?