Hlavní navigace

Už žádné drobné písmo, hvězdičky ani jiné chytáky, varuje ČTÚ operátory

27. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Český telekomunikační úřad vzkazuje operátorům, že bude více hlídat špatné a záměrně matoucí informování uživatelů, důležité informace skryté mimo smlouvu v drobným písmem psaných všeobecných podmínkách nebo nejasně a neprokazatelně formulované retenční nabídky.

 

Navazuje tak na nedávno schválenou novelu zákona o elektronických komunikacích, která posiluje pozici ČTÚ při ochraně spotřebitelů. Aktuální výzva odeslaná šéfům Telefónicy O2, T-Mobilu a Vodafonu ohledně změny smluvních podmínek by měla být ze strany operátorů přijata a zavedena nejpozději do 1. 7. 2012. V druhém polovině roku pak bude ČTÚ kontrolovat dodržování nových nařízení.

ČTÚ očekává, že budou v co nejvyšší míře reflektovány požadavky spotřebitelů, a to i s ohledem na stovky stížností, které v této souvislosti na ČTÚ přicházejí. Smluvní vztahy musí být upraveny tak, aby byly pro všechny spotřebitele srozumitelné a přehledné a aby spotřebitelé při uzavírání smluvního vztahu měli k dispozici všechny informace uložené zákonem o elektronických komunikacích,“ píše Pavel Dvořák, předseda Rady ČTÚ. „Ze smluvních vztahů musí být odstraněna všechna sporná a nejednoznačná ustanovení, která vyvolávají oprávněné stížnosti spotřebitelů a která mohou být nejen v rozporu se zákonem na ochranu spotřebitele a zákonem o elektronických komunikacích, ale také v rozporu s dobrými mravy.

Dopis zaslaný operátorům

Tento je pro O2, ale ostatní se liší jen jiným názvem společnosti.

Výzva předsedy Rady ČTÚ poskytovatelům mobilních služeb ve věci ochrany spotřebitelů

Zdroj: ČTÚ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku