Hlavní navigace

V Británii bude zahájena kampaň proti pirátství. Odpojovat se nebude

23. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Britská vláda v příštím roce nepřitvrdí v trestech za pirátství, naopak. Od roku 2015 budou sice každoročně rozeslány až čtyři dopisy všem, kdo navzdory varováním budou nelegálně sdílet data, ale kromě toho nebudou podniknuty žádné další právní kroky. Psaní vám vysvětlí, že provádíte nezákonnou činnost. Týká se to sdílení filmů, her nebo hudby.

Neslýcháme moc často, aby se potírání pirátství zmírňovalo. Mírný přístup je výsledkem mnoha let diskuzí mezi poskytovateli internetového připojení, zástupci zábavního průmyslu a politiky. Dohodu známou pod zkratkou VCAP (Voluntary Copyright Alert Programme) již podepsali tři největší britští poskytovatelé, u menších se očekává, že budou následovat jejich stopy.

Původně se přitom na příští rok naopak plánovalo zavedení opatření, podle nichž by se u pirátů i odpojovalo od internetu a vedla by se databáze pirátů. Kupodivu to byl zástupce hudební průmyslu, kdo řekl, že by odpojování pouze děsilo např. rodiče, kteří by neměli o stahování ani ponětí.

 

Podle studie od Ofcomu patří skoro čtvrtina přenesených dat ve Velké Británii pirátskému obsahu. Ačkoli koncoví uživatelé nebudou prakticky jakkoli konfrontování se stahováním ilegálního obsahu, neznamená to nutně, že by měl s tím skončit hon na čarodějnice, čili na služby zaměřené na sdílení.

Britská vláda na tříletou kampaň na osvětu kolem pirátství uvolnila 3,5 milionu liber. V dopisech ale bude uvedeno, že stahovači čelí potenciální trestům a obviněném. Sluší se podotknout, že samotná dohoda nijak neřeší příčiny vzniku pirátství.

Zdroj: BPI via VG247 | BBC News

Byl pro vás článek přínosný?