Hlavní navigace

V obchodech se objevil Samsung SSD 650, lowendový 120GB OEM model s V-NAND

22. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jsme zde psali o nových SSD Samsungu pro servery a firemní sféru, ovšem stejná společnost zároveň vypustila na trh také disk z opačné strany nabídky, čistě lowendový model pro levná PC. Tento disk s názvem SSD 650 se ovšem v obchodech objevil zcela potichu (trochu podobně jako Hynixův Canvas SC300).

SSD 650 nezapře své určení. Samsung jej nabízí jen v jediné kapacitě, základních 120 GB. Jedná se o 2,5" disky klasického provedení pro 6Gb/s rozhraní SATA a použita v nich má dle specifikací být 32vrstvá V-NAND, zřejmě typu TLC jako v disku SSD 850 Evo. Samsung také použil řadič ze své vlastní produkce, čip MFX. Bez ohledu na podobný hardware ale disk bude nabízet podstatně horší výkony. Podobně jako u dalších pomalých modelů je jeho smyslem asi spíše samotný upgrade z HDD, nikoliv nějaké významné rychlosti.

Samsung SSD 650
Samsung SSD 650

Hodně očesaný je výkon zejména v náhodném přístupu – SSD 650 má při náhodném čtení 4KB bloků dosahovat rychlosti maximálně 5000 IOPS a při zápisu 8900 IOPS. Sekvenční rychlosti jsou více konkurenceschopné: při čtení má disk běžet až na 540 MB/s, při zápisu rychlostí 450 MB/s. Za ucházejícím zápisem zřejmě stojí technologie TurboWrite známá z řady Evo – tedy použití části kapacity jako cache, do které se zapisuje v režimu SLC. Což vede k vyšším faktické míře zápisů (disk musí v klidu data přesouvat) a plná rychlost zápisu je možná jen krátkodobě do vyčerpání kapacity tohoto bufferu.

Samsung SSD 650

Z dalších parametrů se zdá, že disk by – smíříme-li se s nižším výkonem – měl být vhodný i pro notebooky. Jeho spotřeba při čtení nebo zápisu je 1,8, respektive 1,5 W, podporuje ale režim DevSleep. V tom má spotřebovávat jen 5 mW a v běžné nečinnosti pak má mít odběr 50 mW. Samsung jinak pro disk udává střední dobu mezi poruchami na 1,5 milinu hodin a záruka je tříletá.

 

Přímo na webu Samsungu je pro disk uvedena cena 56 USD (jak již bylo řečeno, dostupná je jen jedna kapacita 120 GB). Podle vyjádření, které získal od Samsungu web ComputerBase, se ovšem jedná o model určený jen pro OEM trh, tedy velké výrobce počítačů. Jeho výskyt na koncovém trhu je tedy proti záměru výrobce, nicméně je možné, že se nejedná o krátkodobou záležitost a tato SSD budou z OEM kanálů prosakovat ven nadále. V Evropě se jejich cena v obchodech pohybuje od 65 do 71 EUR. SSD 650 se objevilo i na našem trhu, byť jej zatím vyhledávač cen najde jen v jednom obchodě, a to za cenu 1668 CZK. To by jej stavělo proti levným modelům Kingston, Adata či OCZ, které ale často jdou cenou i níž. Například BX100 od Crucialu již stojí víc, ovšem také by mělo mít o hodně lepší výkon v náhodném přístupu (a MLC NAND).

Zdroje: ComputerBase, Samsung

Byl pro vás článek přínosný?