Hlavní navigace

V ovladačích se objevilo APU Stoney Ridge, následník Beemy na bázi Excavatoru

24. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Během letoška postupně vysvitlo, že AMD zřejmě ukončí linii levných APU založených na tzv. „malých jádrech“, architekturách Bobcat/Jaguar/Puma. Co místo nich bude vyrábět v dlouhodobějším horizontu není plně jisté, v nejbližších letech ale jejich roli mají zastat levné čipy odvozené od dražších APU s „velkými jádry“. Pro první z nich, které se jmenuje Stoney Ridge, už začalo AMD připravovat půdu. Tento měsíc vydalo první komponenty jeho ovladačů pro Linux, což asi znamená, že se vydání těchto procesorů začíná blížit.

Povšiml si jich Linuxem se zabývající web Phoronix, jenž upozornil, že AMD již zaslalo první kód pokrývající toto APU v grafických ovladačích, DRIMesa. Na svět se podle něj dostaly i některé binární firmwary, které tato APU či jejich grafiky potřebují. Stoney Ridge má mít GPU architektonicky odvozené od čipů Tonga, Fiji a APU Carrizo, takže bude používat nový grafický ovladač Amdgpu, který má lépe zapadat do ostatních otevřených komponent Linuxových systémů. Podle poznámek ke kódu ale možná Stoney Ridge bude proti Carrizu mírně aktualizované.

APU Beema/Mullins

Podle patchů Stoney Ridge obsahuje hardwarový dekodér videa UVD 6, zřejmě by tedy mělo také mít podporu pro přehrávání HEVC. Integrován bude také hardwarový enkodér videa VCE 3.0 jako v Carrizu; bude mít jeden blok.

Dosavadní stav poznání o APU Stoney Ridge je takový, že půjde o SoC s dvěma jádry (tedy jedním modulem) architektury Excavator a integrovaným GPU o 192 stream procesorech. To bude technologicky zřejmě vycházet z Carriza, jak bylo již zmíněno. Paměťový řadič podporující DDR4 bude jednokanálový, stejně jako u Kabini, BeemyCarriza-L. SoC bude mít integrovánu podporu pro dva proty SATA 6 Gb/s, celkem 6 linek PCI Express 3.0 (externí GPU se bude dát připojit na PCIE 3.0 ×4) a čtyři porty USB 3.0. Nové 10Gb/s USB 3.1 ještě podporováno nebude, pokud výrobce desky nepřipojí přídavný řadič nebo můstek. Použitý výrobní proces neznáme, nejpravděpodobněji se ale jeví setrvání na 28nm, neboť to dovoluje transplantovat velké části čipu z Carriza.

Roadmapa mobilních APU v provedení BGA (Zdroj: BenchLife)
Roadmapa mobilních APU v provedení BGA (Zdroj: BenchLife)

 

Bristol Ridge by prý mohl být i pro socket FM2+, Stoney Ridge asi ne

Stoney Ridge má existovat jednak v provedení pro socket AM4 coby lowendový kumpán APU Bristol Ridge, kromě toho by ale měla vzniknout i BGA verze pro sektor embedded a notebooky (zřejmě v pouzdru FP4). Čip má ale údajně kromě podpory pro paměti DDR4 také řadič pro DDR3. Podle určitých zákulisních informací to nyní mimochodem vypadá, že AMD možná opět uvažuje o vydání Carriza/Bristol Ridge pro socket FM2+ a u Stoney Ridge by to asi teoreticky bylo možné taktéž. Ovšem v jeho případě vzhledem k výkonu a překryvu s platformou AM1 (a při množství již dostupných lowendových modelů APU Richland/Kaveri) asi nedává moc smyslu konverzi čipu pro platformu FM2+ vydávat.

 

Kdy přesně půjde Stoney Ridge na trh, není zatím jasné. BGA verze pájené na desku by mohly být vydány na jaře (duben – květen), což byl pro tuto kategorii čipů dříve obvyklý termín. Verzi pro socket AM4 bych naopak čekal až někdy v červnu příštího roku či dokonce později.

Zdroj: Phoronix

Byl pro vás článek přínosný?