Hlavní navigace

V Rusku byl schválen návrh zákona cenzury internetu

12. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dolní komora ruského parlamentu včera odsouhlasila návrh zákona, který by vládě umožnil cenzurovat internet. Zastánci novely zákona tvrdí, že má pomoci blokovat nelegální stránky a obsah ohrožující život a zdraví dětí.

Všechny webové stránky se zakázaným obsahem by se zapisovaly do blacklistů. Úřady by pak mohly uživatelům k těmto informacím omezit přístup nebo je zcela zablokovat. Zapisování ostatních webů by měl na starosti soud.

Dle předpokladů zákon odsouhlasí také horní komora parlamentu a prezident, což znamená, že by se blacklisty začaly používat již 1. listopadu 2012. Novela má i řadu odpůrců. Kritici se obávají, že se cenzura časem rozšíří. Znepřístupnění by mohlo postihnout sociální sítě Facebook a Twitter.

 

Na protest byla celé úterý vypnutá ruská verze Wikipedie. K protestu se rovněž přidal vyhledávač Google. „Určitě chceme záměr zákonodárců na ochranu dětí na internetu podpořit. Jsme však přesvědčeni, že možné negativní následky použitím práva překročí očekávaný pozitivní vliv tím, že znemožní uživatelům přistupovat k legálním zdrojům,“ řekla Alla Zabrovskaya, mluvčí ruského Googlu.

Zdroj: BBC

Byl pro vás článek přínosný?