Hlavní navigace

VikiTron: Mladý Čech vyvíjí znalostní vyhledávač podobný Wolframu Alpha

23. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Student Jan Barášek možná dokáže to, co se nepovedlo Petru Hejlovi – dá světu opravdu užitečný vyhledávač. Jeho VikiTron není fulltextem kopírujícím Google, Bing nebo Seznam, sám jej označuje jako znalostní vyhledávač, jehož vzorem je Wolfram Alpha. Cílem VikiTronu tedy není ukázat odkazy s výsledky, ale nabídnout odpověď přímo. Matematickou spočítat a vizualizovat, ostatní vyhledat v otevřených zdrojích.

Ukázky VikiTronu

 

 

V současné době umí VikiTron číst odpovědi z Wikipedii, internetového registru Whois, vykreslovat na mapách od Googlu apod. Jan Barášek aktuálně engine nejvíce vyvíjí po stránce matematického parsování. Zadané příklady převede do počítačem srozumitelné podoby a pokusí se data spočítat a vykreslit v grafech. „Po třech a půl letech vývoje VikiTron obsahuje 15 000 algoritmů dostupných k vyhledávání,“ tvrdí autor při představení nové verze enginu, který pohání i web Mathematicator.

Na něm spolupracuje s Markem Valáškem, který prostřednictvím YouTube provozuje matematické kurzy. Hlavní metou Mathematicatoru je řešit zadané příklady a nabídnout u nich na videu také vysvětlení problému.

Vývoj komplikuje fakt, že autor stále studuje, a proto se projektu nemůže věnovat naplno. Jan Barášek však letos uspěl v soutěži Junior Internet, kde s VikiTronem vyhrál 250 000 Kč, které mu zaplatí další čas věnovaný opravě chyb a vylepšování enginu. Postřehy z vývoje můžete sledovat na autorově profilu na Googlu+.

Byl pro vás článek přínosný?