Hlavní navigace

Vodafone se dočkal. Evropská komise prošetří, jestli je sdílení sítí mezi O2 a T-Mobilem v pořádku

26. 10. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Evropská komise včera vydala zprávu informující o tom, že začala vyšetřovat sdílení mobilních sítí dvou největších českých operátorů. T-Mobile a O2 úzce spolupracují již pět let, zatímco Vodafone stojí mimo. A je to právě on, který se snažil případ podstoupit antimonopolním úřadům.

U nás spor řešil ÚOHS, ale loni na jaře jej předal Evropské komisi s tím, že ona má větší zkušenosti s posuzováním podobných případů, neboť v členských zemích je sdílení sítí běžné. Český telekomunikační úřad nicméně sdělil, že ve sdílení 2G, 3G a LTE infrastruktury nevidí žádná rizika.

Generální ředitel T-Mobilu Czech Republic Milan Vašina a generální ředitel Telefónica Czech Republic Luis Malvido
Generální ředitel T-Mobilu Czech Republic Milan Vašina a generální ředitel Telefónica Czech Republic Luis Malvido při podpisu smlouvy o sdílení 2G/3G sítí

Dohody o sdílení sítí mohou zvýšit efektivitu služeb, např. v podobě nižších nákladů na zavádění, a mohou také umožnit rozšíření sítí do doposud nepokrytých oblastí. Avšak za určitých okolností může sdílení sítí rovněž omezit hospodářskou soutěž na trhu. Dohoda o sdílení sítí mezi dvěma největšími operátory v České republice pokrývá celou oblast mobilních technologií a převážnou většinu území. Musíme zajistit, že nebude omezovat hospodářskou soutěž v oblasti infrastruktury ani inovaci,“ říká Margrethe Vestagerová, evropská komisařka pro hospodářskou soutěž.

Zahájení řízení ještě neznamená, že by Komise byla proti sdílení. Upozorňuje na to sám orgán EU, ale připomínají to také dotčené společnosti.

Dnes oznámené zahájení řízení ze strany Evropské komise (EK) neznamená, že EK dospěla k negativnímu názoru nebo zjištění v záležitosti sdílení sítí. Znamená to především, že tomuto tématu věnuje EK pozornost a chce se jím hlouběji zabývat. Je tomu tak i proto, že sdílení sítí se ve státech Evropské unie stalo běžným jevem,“ píše Cetin (který vlastní infrastrukturu O2) v tiskové zprávě.

Sdílení sítí je standardní způsob spolupráce mezi operátory na celém světě. Jsme přesvědčeni, že spolupráce v této oblasti nejenže neomezuje hospodářskou soutěž či inovace, ale naopak přináší výhody koncovým zákazníkům v podobě lepší dostupnosti nejnovějších technologií. Přestože sdílíme sítě, byli jsme schopni zákazníkům jako jedni z prvních v Evropě nabídnout nejnovější služby v podobě VoLTE či VoWiFi. S Evropskou komisí ve věci šetření úzce spolupracujeme,“ dodává T-Mobile.

 

Sdílení od roku 2011

Dohoda o sdílení mezi T-Mobilem a O2 platí již od roku 2011. Postupně se pouze rozšiřovala. V první fázi se operátoři domluvili na sdílení 3G infrastruktury (zhruba 1000 vysílačů). Každý z nich měl spravovat polovinu vysílačů. T-Mobile západ, O2 východ.

V roce 2013 se dohoda rozšířila na všechny 2G a 3G vysílače s výjimkou Prahy a Brna, kde operátoři budou jednat nezávisle. Od roku 2014 pak se stejnými podmínkami platí i sdílení LTE.

 

Zdroj: EU, T-Mobile, Cetin

Byl pro vás článek přínosný?