Hlavní navigace

Právě vyšel Firefox 51. Zlepšuje práci s hesly, zvyšuje výkon a podporuje FLAC

24. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po dvou měsících vychází nový Firefox 51. Prohlížeč by se měl automaticky aktualizovat, případně se k němu můžete dostat ručně přes instalátor na webu mozilla.org Na co se těšit?

Firefox 51 (64bitový) Firefox 51 (64bitový)

Firefox nově upozorňuje, že weby, které obsahují přihlašovací formulář, ale neběží šifrovaně přes HTTPS, nejsou zabezpečené. Prohlížeč to signalizuje červeně přeškrtnutým zámkem v adresním řádku. Ano, týká se to i Cnews. A no, už na podpoře HTTPS pracujeme.

Signalizace nezabezpečeného webu Signalizace nezabezpečeného webu

Hesel se týkají ještě dvě další novinky. Před uložením do prohlížeče si můžete heslo nově nechat zobrazit (neuvidíte jen tečky). A Firefox umí nově ukládat i hesla z formulářů, které nemají tlačítko pro odeslání („submit“). Těžko říct, kde takové najdete.

Zobrazení hesla Zobrazení hesla

Pokud některou stránku zvětšíte (přes menu, zkratkou Ctrl +/- nebo Ctrl + kolečko myši), v adresním řádku bude vidět míra zvětšení. Pokud na procenta kliknete, velikost stránky se obnoví na původní hodnotu.

Zvětšení stránky Zvětšení stránky

Firefox nyní umí přehrávat hudbu v bezztrátovém formátu FLAC. Podporuje nové 3D rozhraní WebGL 2 a Mozilla slibuje také spolehlivější synchronizaci údajů mezi různými zařízeními.

Navrch přidává i pár optimalizací. Nová architektura Electrolysis, na které již běží část prohlížečů, přináší rychlejší přepínání panelů. Firefox 51 navíc méně vytěžuje procesor při přehrávání videa při neaktivní GPU akceleraci.

Byl pro vás článek přínosný?