Hlavní navigace

Vyšel Firefox 44. Vylepšuje HTML5 video, podporuje push notifikace a úspornější kompresi dat

27. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mozilla tento týden vydala nový Firefox 44, stahovat jej můžete na této adrese. Šestitýdenní vývojový cyklus před lety způsobil, že mnoho nových funkcí v následujících vydáních nepřibývá. Čtyřiačtyřicítka není výjimkou.

Povolení push notifikacíPush notifikace
Povolení push notifikací | Push notifikace

Nejzajímavější vychytávkou je podpora Push API, tedy rozhraní definovaného W3C, díky kterému mohou webové stránky zasílat upozornění na vaši plochu, i když máte danou stránku zavřenou. To se bude hodit pro sociální sítě, chaty nebo e-maily, jakmile to rovněž začnou podporovat. Push API už umí i Chrome od verze 42, takže je na čase to rozšířit i na webu, nejen v prohlížečích. Push notifikace nejdříve musíte pro každou stránku explicitně povolit, to aby vás nemohly spamovat. Chat App funguje jako jednoduché demo.

 

Firefox dále dostal trochu „lidštější“ varovnou hlášku, že navštívený web není bezpečný, resp. že používá neplatný certifikát. Uživatele hned nevyděsí cizí pojmy a může se v klidu vrátit zpět. Nebo si zobrazí podrobnosti a bude moci přidat výjimku. S bezpečností souvisí ještě odstranění dvou certifikátů a algoritmu RC4. Ve Windows se pak pro podepisování automaticky využívá SHA-256.

Varování před neplatným certifikátem
Varování před neplatným certifikátem

Firefox 44 stejně jako aktuální Chrome podporuje kompresní algoritmus Brotli. Je účinnější a rychlejší než běžně používaný Deflate. Pomůže při stahování drobných webových souborů (PHP, JS, CSS atd.), viz náš starší článek. V obou prohlížečích bude Brotli fungovat jen u zabezpečeného připojení (HTTPS). A opět jej musí podporovat i webový server.

Další dvě novinky se týkají zlepšené podpory HTML5 videa rozšířeného o MSE (Media Source Extensions). Díky těmto doplňkům může video využívat adaptivní streaming, time-shifting nebo zobrazit reklamu. V Linuxu se díky tomu přehraje formát H.264 (pokud je v systému ffmpeg). Obecně ve všech verzí zase bude možné automaticky změnit formát videa na VP9, pokud v systému nejsou dostupné dekodéry H.264.

K tomu má Firefox 44 dalších bezmála 3000 změn a oprav. Mimo jiné již zmizela chyba, která způsobovala, že ve Windows XP nebo Vista se při přehrávání videa zobrazil systémový spořič obrazovky.

Zdroj: Mozilla (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?