Hlavní navigace

Využijte svůj Dropbox naplno

8. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

[firstpagebreak title=Automatické stahování torrentů, příjem velkých souborů]

Dropbox, program pro zálohu a synchronizaci souborů do online úložiště, z našich stránek již pravděpodobně znáte (pokud ne, můžete se o něm dozvědět více například z článku Libora Kříže). Ve zkratce: jedná se o aplikaci, která data ze zvolené složky synchronizuje s online úložištěm, se kterým pak mohou být synchronizovány další počítače.

Jeho výhodou je tichý běh na pozadí a podpora všech myslitelných platforem (kromě Windows je k dispozici pro Linux, Mac OS a mobilní telefony s operačními systémy iOS, Android a Blackberry). Pokud na jednom z počítačů přidáte, upravíte, zkopírujete nebo smažete nějaký soubor, Dropbox v reálném čase veškeré provedené operace replikuje do cloudu a následně na další zařízení pracující pod stejným účtem.

Tyto funkce jsou samy o sobě neocenitelným pomocníkem, díky kterému nebudete potřebovat USB disk, abyste přenesli aktuální verzi dokumentu z jednoho PC na druhý. S trochou vynalézavosti můžete ale z Dropboxu vytěžit mnohem více. Pojďme se podívat na několik užitečných tipů a triků pro tuto aplikaci.

Automatické stahování torrentů

Některé aplikace pro stahování torrentů mají v nastavení možnost určit složku, kterou budou sledovat, a v případě, že se v ní objeví nový soubor ke stažení, ho automaticky přidají do fronty. Například v populárním µTorrentu najdete tuto volbu v sekci Options–Preferences–Directories, kde v dolní části okna aktivujete zatržítko Automatically load .torrents from:. Poté vyberete jako cestu, z níž mají být načítány nové soubory ke stažení – tedy složku Dropboxu či podřízenou složku, kterou si vyhradíte pro tyto účely.

Aby se soubory ze zadané složky začaly stahovat automaticky, je nutné deaktivovat zatržítko Show a window that displays the files inside the torrent, které najdete v Options–Preferences–UI Setting.

Při běžné velikosti úložiště Dropboxu 2 GB nedoporučujeme ukládat do téže složky také stažené soubory – mohli byste narazit na limit daný provozovatelem služby, navíc rychlost uploadu nebývá z nejrychlejších.
Čeho jsme dosáhli? Pokud chcete stáhnout nějaký soubor, jednoduše přidáte torrent do zvolené složky. Klientská aplikace ho sama detekuje a zahájí jeho stahování. Výhodou je, že takto můžete zadávat soubory ke stažení z jiného počítače. Pokud například na noc vypínáte notebook, zatímco stolní počítač necháváte zapnutý, určitě je lepší stahovat z PC. Výše uvedeným způsobem zajistíte, že vše proběhne zcela automaticky.

Soubory .torrent navíc můžete zadávat nejen z jiného počítače, ale přes upload také odkudkoli z mobilního telefonu, případně, pokud nemůžete na daném PC instalovat Dropbox, nahrát přes webové rozhraní – stačí je jen uložit do dané složky.

Příjem velkých souborů

Chcete-li přijmout větší soubor od uživatele, který nemá Dropbox, narazíte v případě poslání mailem na limity dané poskytovatelem (typicky je velikost e-mailové zprávy omezena na 10 MB). Samozřejmě jsou zde další možnosti, jako je například FTP či online úschovny. Byla by v uale škoda nevyužít pro tyto účely Dropbox.

Jednou z možností je webová aplikace DropItToMe, kde si vytvoříte účet, nastavíte svolení k přístupu do svého Dropboxu a zvolíte heslo pro nahrávání souborů. Druhé straně pak pošlete adresu (třeba http://dropitto.me/tady_to_je) a heslo. Odesílatel se přihlásí na dané stránce, zadá heslo a nahraje soubor. Ten se pak uloží do Dropboxu a tedy přímo do složky ve vašem počítači. Abyste to náhodou nepřehlédli, přijde vám do schránky e-mail s oznámením. Jednodušší už to prostě být nemůže! Jediným omezením je maximální velikost uploadovaného souboru, která je stanovena na 75 MB.

Podobným způsobem pracuje služba FileStork, umožňující nastavení jednorázové nebo trvalé adresy pro nahrávání souborů (adresy ale nejsou uživatelsky definovatelné). Příprava spočívá v přihlášení k webovému rozhraní Dropboxu a povolení přístupu službě FileStork. Následně můžete vytvořit „požadavek,“ kdy uživateli odešlete e-mailem odkaz, přes který může nahrávat soubory do vašeho Dropboxu. Ani v tomto případe nechybí možnost zajistit celý proces heslem a vybrat si, zda chcete být upozornění e-mailem po nahrání souboru.

Druhé straně pak přijde e-mail s odkazem na stránku, přes kterou jednoduchým způsobem vybere požadované soubory a stisknutím tlačítka je pošle do vašeho Dropboxu. Stejně, jako u DropItToMe, je velikost odesílaného souboru omezena na 75 MB.

Obě jmenované služby umožňují ostatním lidem nahrávat soubory do vašeho Dropboxu jednoduše, bez rizik, nutnosti vytvoření sdílené složky a především: druhá strana sama vůbec nemusí mít Dropbox nainstalovaný.

Zmiňme se ještě o službě AirDropper, která nabízí vyleštěnější rozhraní a umožňuje vytvořit si vlastní adresu (resp. její část za airdropper.com) pro odesílání a přijímání souborů. Výhodou je možnost nahrávat až tři soubory, každý o maximální velikosti 2 GB. Bohužel, je tu jedno drobné mínus: stojí 9 dolarů měsíčně.

[pagebreak title=Permanentní záloha dokumentů, synchronizace dalších aplikací]

Permanentní záloha dokumentů

Většina uživatelů používá výchozí složku Dokumenty pro ukládání nejčastěji používaných nebo nejdůležitějších souborů. Abyste se měli jistotu, že jsou vaše data vždy zálohována a synchronizována na všech počítačích, můžete změnit umístění složky Dokumenty tak, že půjde o složku Dropboxu, případně podřízenou složku.

Stačí přitom málo: klikněte pravým tlačítkem myši na složku Dokumenty, z kontextového menu zvolte Vlastnosti, poté na kartě Cíl zvolte Přesunout a vyberte požadovanou složku. Je to jednoduchý trik, ale může přijít vhod, pokud chcete zálohovat a synchronizovat celou složku s dokumenty a ne pouze soubory, které jste přesunuli do adresáře Dropboxu.

Kromě zálohy a synchronizace mezi počítači získáte ještě dva bonusy navíc. Dropbox si u každého souboru ukládá jejich jednotlivé verze, takže není problém, v případě, že se něco nepovede, vrátit přes webové rozhraní předchozí nebo ještě starší verzi toho kterého dokumentu. Pokud nějaký soubor smažete, vysypete ho z koše a záhy zjistíte, že ho vlastně potřebujete, můžete ho (opět přes webové rozhraní) naprosto jednoduše obnovit.

Synchronizujte data aplikací, které to samy neumí

Používáte nějaký program pro správu hesel (například KeePass)? Uložte si soubor s hesly do složky Dropboxu a budete ho moci používat vždy v nejaktuálnější verzi na všech svých počítačích. To samé platí pro další aplikace, ukládající data do souborů. Svá data budete mít dostupná na všech zařízeních, na kterých máte nainstalovaný Dropbox. Dropbox tak nabízí možnost synchronizace i těm programům, které ji samy o sobě neumí.

Tak například: pokud na desktopu stahujete filmy a evidujete si je v nějakém programu (např. Ant Movie Catalog), mohlo by se vám hodit, kdybyste údaje z databáze měli dostupné i na notebooku, kde se na filmy díváte. V tomto konkrétním případě je to opravdu jednoduché – stačí uložit soubor databáze do složky Dropboxu a v Ant Movie Catalogu nastavit, že při spuštění má otevírat právě tento soubor.

Pokud provedete nějaké změny (např. přidáte nové filmy ve vaší sbírce), nemusíte se obávat velkých datových přenosů – Dropbox umí synchronizovat jen ty části, které se změnily. Samozřejmě je nutné dávat pozor na současnou editaci souboru ze dvou a více míst současně. V případě, že provedete úpravy, na které algoritmy Dropboxu nestačí, vznikne takzvaná „konfliktní kopie“ a bude na vás, jak si s nesouladem poradíte.

Další alternativou je program Dropboxifier, řešící jednu z nevýhod Dropboxu – synchronizaci souborů pouze v jediné složce a jejích podsložkách. V Dropboxifieru si nastavíte odkazy na složky soubory uložené kdekoli na disku a aplikace se pak postará o jejich synchronizaci na další počítače (samozřejmě je nezbytné Dropboxifier spustit a nastavit na všech počítačích, kde tuto možnost chcete využít). Nemusíte se tak například starat o synchronizaci uložených pozic ve hře – aplikace zajistí uložení aktuální verze souboru do Dropboxu a jeho následné zkopírování na příslušné místo na druhém počítači. Program je zatím ve stádiu alfa verze, funguje pod Windows Vista a Windows 7 a ke svému životu potřebuje .Net Framework 4.0.

Byl pro vás článek přínosný?