Hlavní navigace

Vývojář komplexních doplňků jako Tab Groups končí. Změny ve Firefoxu nevnímá jako přínosné

30. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Blížící se odstřihnutí podpory starších doplňků ve Firefoxu přináší první oběti. Jeden z vývojářů nedokáže překonat omezenost WebExtensions, navíc by ho to stálo nemalé úsilí. Popsal, jak vnímá přerod Firefoxu.

To, že Mozilla postupně Firefox promění na jiný prohlížeč, čímž ho vlastně zbaví podstaty, bylo napsáno několik milionů článků – a na Cnews jsme to probírali nejméně ve dvou podcastech. (Novější byl natočen v srpnu loňského roku a starší v listopadu 2015.) Nedávno jsme se probírali statistikou, která napověděla, o kolik doplňků přijdeme po definitivním odstřihnutí starého systému pro doplňky. Co zatím víme, se starými doplňky to nevypadá růžově. Od samého začátku víme, že nový model doplňků, WebExtensions, bude po vzoru Chromu a dalších prohlížečů podporovat spíše povrchní přidávání funkcí. Firefox si ovšem udělal jméno na tom, že jej bylo možné silně modifikovat. To s novým modelem skončí. Otázka zní, jak silné budou restrikce nového modelu doplňků oproti starému a kdo si s nimi poradí. Nebo bude chtít poradit.

Smrt komplexních doplňků

Sám používám mj. doplněk Skupiny Panelů, jenž nahrazuje před skoro již rokem odebranou funkci Panorama pro seskupování stránek, která pomáhala s organizací a zlepšením produktivity. Kdo některý z doplňků od autora Skupin Panelů používá, patrně už viděl vývojářův vzkaz. Luís Miguel, známý též pod přezdívkou Quicksaver, se ke změně modelu pro doplňky vyjádřil v tom smyslu, že API WebExtensions považuje za příliš limitující.

Zprvu byl optimistický, jenže právě jeho doplňky patří k těm, které se silně opírají o modifikace uživatelského prostředí. Konkrétně se v případě Miguela jedná o tyto kousky:

Vývojář se domnívá, že z těchto doplňků bude mít v novém světě šanci na přežití pravděpodobně FindBar Tweak, který předělává integrované vyhledávání na stránkách. V určité formě by mohly přežít Skupiny Panelů. I kdyby se je podařilo předělat pro API WebExtensions, šlo by o kompromis. Doplněk by ztratil část funkcí, musel by být zcela přepsán a muselo by dojít také ještě k dalším úpravám na straně Firefoxu.

Pro komplexní doplňky nebude ve Firefoxu místo. Skupiny Panelů ale určitou šanci na úspěch mají, byť v omezené podobě Pro komplexní doplňky nebude ve Firefoxu místo. Skupiny Panelů ale určitou šanci na úspěch mají, byť v omezené podobě

Autor tvrdí, že z plánových funkcí některé v novém modelu naprogramovat nelze. Jiné možná ano, ale šlo by o komplexní práci nad jeho schopnosti. Luís Miguel se aktivně účastnil diskuzí a komunikoval s Mozillou. O migraci na WebExtensions s tím, že podpora pro komplexní doplňky z Firefoxu zcela zmizí, není dodnes přesvědčen a nevnímá tento krok jako přínosný. Sám říká, že komplexní doplňky pro Firefox byly jeho největší konkurenční výhodou.

Vývojář zavírá krám

Problematika je obsáhlá, protože staré doplňky pro Firefox představují na jedné straně výhodu, na druhé straně kouli u nohy. Řešil jsem to už kdysi v komentáři. Není překvapivé, že Miguel kritizuje Mozillu za tuto změnu, která znamená zahodit roky práce na doplňcích s tím, že pro ně v novém světě nebude místo. Vývojář sám své doplňky nutně k životu nepotřebuje, tím spíše nemá motivaci pokračovat v práci.

Počítá s tím, že se po přechodu uživatelská základna zmenší, navíc jej vývoj doplňků neživí. Proto s vývojem končí. Výše uvedené doplňky v těchto dnech vyšly v úplně posledních verzích. Ve stávající podobě budou fungovat, a to až do vydání Firefoxu 57, k němuž by mělo dojít během listopadu. Vývojář zveřejnil zdrojové kódy, takže na jeho práci může někdo navázat, ale zda se tak stane, zůstává ve hvězdách, navíc stále platí, že nově příchozí by se musel poprat s omezeními, která přechod na API WebExtensions přinese.

Doplněk Beoyond Australis patří k těm, které vyklidí scénu Doplněk Beoyond Australis patří k těm, které vyklidí scénu

Lze předpokládat, že podobných případů se vyskytne víc. Znáte dalšího vývojáře či vývojářky, který by v souvislosti se změnami ve Firefoxu vývoj vámi oblíbeného doplňku vzdal? Na závěr ještě přikládám kompletní původní vyjádření Luíse Miguela.

Byl pro vás článek přínosný?