Hlavní navigace

WD má 2,5" disk s kapacitou 2 TB. Máme jeho fotky z Japonska, do týdne je v ČR

3. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vzpomínáte, když jsme tlumočili názor analytiků, že pevné disky formátu 2,5 palce se rozšíří i do desktopu a časem jejich prodeje převálcují klasické 3,5palcové modely? Pomineme-li segment all-in-one PC, kde se 2,5" HDD poměrně zabydlely, zatím jedinými náhodnými výstřely byly disky Velociraptor od Western Digital. Dinosaurus ale už nebude osamělý. Právě WD má na svědomí produkt, který redaktoři japonského serveru PC Watch zachytili v jednom z obchůdků ve čtvrti Akihabara.

 

WD20NPVT je disk s kapacitou rovných dvou terabajtů, jehož plotny mají průměr pouze 2,5 palce. Na etiketě je označen pouze jako WD Green, takže se můžeme jen domýšlet, zdali se plotny otáčejí rychlostí 5400 ot./min klasickou pro 3,5" „zelené“ disky, nebo 4200 ot./min, jak je zvykem u nejpomalejších notebookových disků. A jak že se Western Digitalu podařilo do 2,5" formátu vtěsnat kapacitu, která byla až doposud vyhrazena 3,5" modelům? Tloušťka WD20NPVT je celých 15 mm, takže disk má pravděpodobně čtyři, ne-li dokonce pět ploten.

PC Watch připomíná, že Seagate vyrábí 2,5" disk s kapacitou 1,5 TB a tloušťkou 14 mm. Co je nám však známo, ten seženete jenom jako přenosný pro rozhraní USB. WD20NPVT naproti tomu už najdete i v cenících českých e-shopů; CzechComputer předpokládá, že do Česka dorazí ve čtvrtek 9. srpna. Zveřejněné parametry odhalují, že disk má rozhraní SATA 3 Gb/s a 64 MB vyrovnávací paměti, to ale nejspíš bude chyba, neboť PC Watch píše o 8 MB. O otáčkách ploten specifikace mlčí a to nás vede k přesvědčení, že většina dat je ledabylou kopií parametrů 3,5" Caviaru Green RX v 2TB verzi (nasvědčuje tomu na megabajt totožná kapacita, přestože disky mají různý počet ploten a kapacita se tak pravděpodobně bude nepatrně lišit).

 

Novinka možná zaujme potenciální zákazníky nízkou spotřebou, která jak při čtení či zápisu (1,7 W), tak při plonkovém otáčení (0,8 W) tvoří zlomek spotřeby 3,5" Caviaru Green RX (jeho spotřeba činí 4,5, resp. 4 W). Hodně nepříjemná je ale cena: ta činí přibližně dvojnásobek toho, co dnes dáte za 2TB 3,5" disk. Již zmíněný CzechComputer je s 5144 Kč jeden z nejlevnějších. V nabídce je též varianta WD15NPVT s kapacitou 1,5 TB, za něj včetně daně, recyklačního poplatku a výpalného autorskoprávní mafii zaplatíte 4328 Kč. Na oba modely je poskytována standardní dvouletá záruka.

Zdroj: PC Watch, Czech Computer

Byl pro vás článek přínosný?