Hlavní navigace

WD slavilo den pí. Vyrábí 314GB pevný disk pro Raspberry Pi, za 31,4 dolarů

17. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná si vzpomínáte, že před časem uvedla firma Western Digital pevný disk určený speciálně pro použití s jednodeskovým počítačem Raspberry Pi. Tato hračka má zřejmě v WD Labs zažrané příznivce, protože WD nyní vydala pro Pi další speciální HDD. Odehrálo se to ovšem stylově (za marketing má WD jedničku): v den čísla π 14. března (což je v obráceném americkém zápise 3/14) uvedla pro Pi speciální pevný disk WD PiDrive s kapacitou 314 GB.

314GB model PiDrive s modelovým číslem WD3140LMCW je obvyklého 2,5" formátu pro notebooky s 7mm tloušťkou a měl by být odvozen od řady WD Blue, má ale nativní rozhraní USB , takže jej lze připojit k Raspberry Pi bez dalších úprav (použit je port micro USB 3.0, takže disk je možná připraven i na rychlejší řadiče). Ve WD také údajně spolupracovali s vývojáři zavaděče BerryBoot, aby usnadnili provoz systému s takovýmto HDD (Pi totiž umí zavést OS jen z SD karty). Jak bylo docíleno atypické kapacity, případně zda se zbylé gigabajty nedají zpětně odemknout, není bohužel nikde uvedeno. Současná HDD se sice vyrábí s 500GB plotnami, ale zde by teoreticky mohla být použita starší 320GB.

WD PiDrive 314 GB. Speciál ke dni čísla pí
WD PiDrive 314 GB. Speciál ke dni čísla pí (Zdroj: ComputerBase)

Co je asi nejpodstatnější přidanou hodnotou tohoto konkrétního disku, je snížení nároků na napájení. WD údajně HDD speciálně vyladilo, aby při provozu (problematické je asi hlavně roztáčení ploten při startu) nevyžadovalo tak vysoké proudy. Zda to bude stačit na provoz čistě z portu Pi, nevím, WD to přímo neslibuje. Výkon by ale údajně přes sníženou spotřebu stále měl saturovat přenosovou rychlost dostupnou na rozhraní USB 2.0 (v praxi to může být okolo 33 MB/s, ale u Pi je ještě zrada v tom, že je jediné USB 2.0 navíc sdíleno také Ethernetem).

WD PiDrive 314 GB. Speciál ke dni čísla pí
WD PiDrive 314 GB. Rozhraní je micro USB 3.0 pro nativní přípojení k Raspberry Pi (Zdroj: ComputerBase)

Disk je oficiálně kompatibilní s Raspberry Pi B+ a dále modelem Pi 2 B a nejnovějším Pi 3 a mělo by fungovat s dalším příslušenstvím (pouzdra, kabely), které WD mělo pro předchozí verzi PiDrive HDD.

WD PiDrive 314 GB. Speciál ke dni čísla pí

 

Vtipná cena

Disk se dá koupit z internetového obchodu Western Digital, a to i v Evropské unii (výslovně je uvedena i Česká Republika a Slovensko), ale přepnutí měny na koruny zdá se nefunguje. Objednávky mají expedovat 30. března (WD ale upozorňuje, že pro zájem může dodání trvat dva až tři týdny) a oficiální cena za disk i s DPH je 34,28 € (928 Kč).

Proč je cena taková nekulatá a chlupatá, zjistíte, pokud přepnete na dolarový obchod. Je za tím totiž další pokračování onoho vtípku s dnem π. WD uvádí přeškrtnutou „originální“ cenu 45,81 $, ale aktuálně nabízí slevu 31,4 %, po níž je výsledná oficiální cena 31,42 dolarů. Pokud ale necháme srandu stranou, o něco výhodnější v přepočtu na kapcitu je 1TB verze PiDrive stojící 75 eur a navíc obsahující i příslušenství (kabely, napájecí adaptér).

Zdroj: ComputerBase, The Tech Report, WD

Byl pro vás článek přínosný?