Hlavní navigace

Western Digital přidává na menu červený kaviár – tiché disky pro NAS

11. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Někomu ve Western Digital zřejmě přišlo líto, že v nabídce disků firmy chybí jedna ze základních barev. Tato nepříjemnost je ale nyní minulostí. Na trh totiž míří nová řady mezi disky Western Digital, nazvaná prostě WD Red. Oproti stávajícím černým, modrým a zeleným diskům se zaměřuje na použití v síťových úložištích, neboli zařízeních NAS.

Možná se teď zamýšlíte nad tím, čím je toto nasazení tolik specifické, že si žádá speciální řadu disků. Ačkoliv v síťovém úložišti nepochybně budou fungovat i jiné typy, Western Digital tvrdí, že červené modely jsou pro tuto úlohu zvláště optimalizovány. V prvé řadě je u těchto disků ověřována kompatibilita s vybranými NAS. A naopak, Western Digital bude spolupracovat s jejich výrobci, aby zajistil hladké fungování i v budoucích zařízeních. K tomu navíc slibuje speciální podporu 24 hodin denně (ať už to znamená cokoliv) a tříletou záruku.

Disk WD Red (Zdroj: PC Perspective)

Vedle toho jsou červené modely obohaceny řadou drobných úprav. Mají snížené vibrace a hlučnost (méně agresivním pohybem hlaviček a pokročilým vyvažováním). To rovněž přispívá delší životnosti a spolehlivosti, disky by údajně měly být vhodné pro non-stop provoz. Příslib tichého provoze stihl potvrdit server PC Perspective, jehož redakce již měla disk v rukou. Dle tohoto webu je motor disku prakticky neslyšný a otáčení ploten je provázené jen tichým zvukem. Údajně i úroveň hluku vytvářeného hlavičkami je na nadprůměrně nízké úrovni.

Disk WD Red (Zdroj: PC Perspective)

Vedle ticha slibuje výrobce samozřejmě i skvělou spotřebu a teploty, nicméně neočekávám, že by se konaly nějaké dramatické rozdíly oproti ostatním řadám disků (zejména té zelené). Firmware červenáčků je údajně vyladěn i pro větší odolnost proti ztrátě dat vlivem výpadku proudu, a měl by být méně náchylnější k poruchám, které působí výpadky pole RAID.

 

Disky s 64 MB cache a rozhraním SATA 6 Gb/s budou k dispozici v kapacitách 1 TB, 2 TB a 3 TB (používají vždy 1TB plotny). Rychlost rotace je skryta pod marketingovým kódem IntelliPower, takže bude zřejmě stejná (nízkých 5400 ot./min) jako u disků řady Green. Doporučená cena je v tiskové zprávě pro zmíněné modely stanovena na 109, 139 a 189 USD. Tyto disky tak budou o něco dražší než zástupci běžných desktopových řad. Vypadá to tedy, že strategií firmy je pomocí WD Red vymáčknout z uživatelů zařízení NAS nějaký ten peníz navíc výměnou za příslib větší spolehlivosti. Zda však rozdíl v praxi skutečně poznáte, to se neodvažuji odhadovat.

Zdroje: Western Digital (1, 2), PC Perspective

Byl pro vás článek přínosný?