Hlavní navigace

Western Digital v potížích, povodně způsobily dramatický nárůst cen HDD!

21. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před týdnem proběhla médii vcelku nenápadná zpráva o potížích společnosti Western Digital se záplavami v Thajsku. Ačkoliv jsme tak trochu prorokovali negativní dopad na cenu stávajících produktů, tak ohromný nárůst zřejmě nikdo nečekal. Posuďte sami, pokud jste zakoupili terabajtový WD AV​-GP DS přesně před měsícem, dali jste za něj okolo 1100 Kč včetně daně. Dnes je situace jiná, tento model vás vyjde na takřka přesně 3000 Kč s daní.

cenový vývoj u produktu WD AV-GP DS

Graf cenového vývoje mluví víceméně za vše, vystřelující část křivky po 23.9.2011 je takřka rovnoběžná s osou y. Jinými slovy, před měsícem byste si za tři tisíce koupili tyto disky tři a vybudovali pěkné pole RAID, dnes bohužel pořídíte již pouze jeden. Alespoň tedy v případě WD, ostatní výrobci mají své produkty podstatně levnější, i když i u nich lze spatřit tendence postupně navyšovat cenu. Není divu, Samsung svůj 1TB disk prodává za 2000 Kč – za tuto částku jsem před necelým půlrokem kupoval 2TB model.

Ceny pevných disků jsou dnes astronomicky vysoko, prudké navýšení cen u WD dovolilo ostatním hráčům zdražovat také. Jste ochotni za stávající ceny nakupovat? Jaký asi bude cenový vývoj v následujících týdnech?

Zdroj: sonda v e-shopech

Byl pro vás článek přínosný?