Hlavní navigace

Windows 7: drobná usnadnění díky klávesnici

3. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows 7 mají zabudovanou celou řadu drobných funkcí, které mohou uživatelům usnadnit práci s programy nebo soubory. Zpravidla se aktivují stisknutím jedné nebo více kláves v kombinaci s tlačítkem myši.

Alternativa k Alt+Tab

Pokud například často míváte otevřeno mnoho oken jedné nebo více aplikací, může být přepínání mezi nimi pomocí kláves Alt+Tab nekonečnou noční můrou. Stačí ovšem stisknout klávesu Ctrl a následně klikat levým tlačítkem myši na ikonu některé ze spuštěných aplikací na hlavním panelu. Windows 7 budou díky tomu přepínat pouze mezi okny dané aplikace. Stejný postup lze uplatnit i v případě záložek prohlížeče Internet Explorer.

Rychlejší spuštění

Pokud máte spuštěnou aplikaci, opětovným klepnutím na její ikonu na hlavním panelu pouze aktivujete její okno. Pro spuštění nové instance je potřeba nejprve na ikonu klepnout pravým tlačítkem, teprve pak je nabídnuta příslušná možnost.

Elegantní řešení však dokáže poskytnout klávesa Shift. Pokud ji přidržíte a současně klepněte na ikonu aplikace, dojde k jejímu spuštění. Stejného efektu dosáhnete, pokud na ikonu klepnete prostředním tlačítkem myši, tedy kolečkem.

Spustit jako jiný uživatel

Stiskněte klávesu Shift a současně klepněte pravým tlačítkem na zástupce programu. V nabídce se zobrazí položka Spustit jako jiný uživatel, která se tam běžně nenachází. Velmi praktické je to v případě, kdy jste přihlášeni jako uživatel s omezenými právy a potřebujete něco udělat pod konkrétním účtem s vyššími pravomocemi.

Ve skutečnosti nejde o úplnou novinku, protože funkce byla součástí už systému Window XP. Ve Vistách však tento postup nefungoval.

Rychlejší manipulace se soubory

Držte stisknutou klávesu Shift a klepněte pravým tlačítkem na soubor. V nabídce najeďte kurzorem na položku Odeslat a uvidíte, že se nyní na tomto místě nacházejí také hlavní složky jako Dokumenty, Obrázky, Hudba a další. Klepnutím na některou z nich soubor do této složky okamžitě přesunete.

Byl pro vás článek přínosný?