Hlavní navigace

Windows 7 zbývají tři roky života. Letos však odejdou na odpočinek Vista a Office 2007

17. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Microsoft upozorňuje, že za tři roky skončí podpora Windows 7. To je ovšem pro domácnosti ještě vzdálený milník. Pozor si dejte spíše na jiné produkty, jejichž podpora bude ukončena v tomto roce.

Za tři roky skončí podpora Windows 7. Přesněji bude 14. ledna 2020 vydána poslední várka aktualizací pro tento operační systém. Připomínám, že od ledna 2015 se tento systém nachází ve fázi rozšířené podpory, Redmondští v něm tedy již jen pouze opravují chyby a záplatují díry, nepřidávají však nové funkce. Microsoft nám toto výročí připomenul, aspoň na německé verzi svého webu.

Konec? Ještě ne

Tři roky do konce podpory nicméně dle mého názoru nejsou žádným významným výročím, abychom toto zatím ještě dost vzdálené datum řešili dnes. Aspoň ne v domácích podmínkách. Snad leda ve firmách by již přechod na novější platformu mohli opatrně začít plánovat.

Microsoft zmiňuje, že Sedmičky v dnešním světě již nedokáží držet krok s aktuálními požadavky. To je pravda napůl. Kdo má desktopový počítač nebo klasický notebook, může s tímto systémem být zatím spokojen, ačkoli bych zvládl vyjmenovat celou řadu důvodů, proč přejít. Tradičním argumentem je zabezpečení, zmínit bych mohl určitě výkon nebo nové funkce v režimu klasické pracovní plochy.

Windows 7Situace se pakuje jako mnohokrát předtím. Starší produkt nedokáže nabídnout tolik jako novější, takže co dodat? Sedmičky se přesto nachází v jiné době než např. Windows XP. Vzhledem k rozmachu hybridních zařízení a tabletů v posledních letech již můžeme Sedmičky považovat za jakýsi relikt. Jejich určení (tj. jde o striktně desktopový systém) způsobí, že v době, kdy podpora skončí, bude zastaralost tohoto konceptu ještě patrnější než dnes.

Windows 7 technologicky zastarává, kvůli čemuž oficiálně není podporován na počítačích s procesory Kaby Lake nebo Zen.

Letos končí Vista a Office 2007

Pokud máte důvody, proč se Windows 7 zatím držet, nezbývá než popřát příjemné (až) tři roky používání. Ve stínu velikáše se zapomíná, že někteří budou muset upgrade řešit dříve. V tomto roce totiž 11. dubna skončí podpora neoblíbeného systému Windows Vista. Dále pak bude 10. října ukončena podpora kancelářského balíku Microsoft Office 2007. To je z důležitých spotřebitelských softwarů všechno, kompletní přehled změn v životních cyklech produktů pro tento rok případně najdete na webu Microsoftu.

Office určitě pár lidí zabolí, méně pak Vista, jejíž odstavení se dotkne minima lidí. Podle Net Applications.com její podíl používanosti činí 1,06 %. Je ale jasné, že se Sedmičkami a jejich aktuálním skoro 50% podílem používanosti to za tři roky tak jednoduché nebude a bude se opakovat scénář s Ikspéčky, která dávno po ukončení podpory platí za třetí nejrozšířenější desktopový systém.

Windows Vista

Byl pro vás článek přínosný?