Hlavní navigace

WinDVD 9 Plus: kvalitní přehrávač DVD a médií

2. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Komerční přehrávače multimédií mají tak trochu ztíženou pozici. V první řadě je zde Windows Media Player, který je za prvé zdarma, za druhé spoustě uživatelů vyhovuje a nemají tak důvod přecházet k jinému programu. Navíc je součástí většiny instalovaných Windows. Druhým problémem jsou freewarové přehrávače, kterých existuje opravdu velké množství, nutno dodat, že se mezi nimi najdou i opravdu kvalitní programy. Pro uživatele poněkud horší situace je u zdarma dostupných programů, které nabízejí přehrávání DVD.

Právě přehrávání DVD je oblast, kde se komerčním přehrávačům zatím relativně daří. Pokud zapřemýšlíte, jistě vás napadnou asi dva nejznámější softwarové DVD přehrávače: WinDVD (nyní pod hlavičkou Corelu) a Cyberlink PowerDVD. V tomto článku si představíme Corel WinDVD 9 Plus, který získáte jednak jako samostatnou aplikaci, nebo jako součást videoeditoru Corel VideoStudio Pro X2, o kterém jsme na ExtraWindows.cz psali nedávno.

DVD, video i hudba

Corel WinDVD je univerzální přehrávač, který si poradí nejenom s klasickými filmovými DVD. Bez problémů zvládne přehrávat i video ze souborů v počítači, a to jak ve formě zkopírovaného DVD, tak z klasických videosouborů. Použít jej však můžete i jako přehrávač hudby. Poradí si s klasickými soubory AVI, MPEG, DIVX, H264, MP3, WAV, AAC či Windows Media, ale i se soubory Real (RM, RAM, RT...) nebo QuickTime. Majitele některých mobilů a fotoaparátů potěší podpora formátu 3GPP.

Vylepšení obrazu ve WinDVD

Jednou ze silných stránek přehrávače WinDVD je podpora práce s barvami přehrávaného videa. Jakmile vložíte DVD nebo otevřete nějaký videosoubor, odblokuje se vám sada funkcí pro úpravu jasu, kontrastu, osvětlení a teploty barev. V nastavení určujete, na jakém zařízení obraz přehráváte. Kromě klasických LCD a CRT nabízí WinDVD nastavení pro stále oblíbenější projektory.

Zajímavým vylepšením je možnost hardwarové akcelerace barev, kdy využijete výkon grafické karty. Úpravu jasu a kontrastu najdete v mnoha přehrávačích, ne každý vám ale nabídne různé filtry, které přemění obraz na starý film, nebo jej naopak zaostří a zbaví šumu. Vylepšení pro dosažení optimální kvality obrazu nabízí WinDVD ještě mnohem více, včetně podpory technologií pro zajištění plynulejšího obrazu při přehrávání HD videa.

Samozřejmě zde nechybí ani klasika v podobě zrychleného nebo zpomaleného přehrávání:

WinDVD pro lepší zvuk

Máte-li počítač napojen na více reproduktorů, můžete si upravit patřičné nastavení, včetně devítikanálového ekvalizéru. WinDVD nabízí různé profily pro reproduktory nebo sluchátka. Oblíbenou, podle mého názoru ale ne zas až tak vždy ryze praktickou funkcí, je doplnění zvuku o různé prostorové efekty, včetně ozvěny. Pro dosažení lepšího zvuku v místnosti můžete přehrávači sdělit informaci o její velikosti. Tyto funkce však využijete spíše tam, kde máte k dispozici kvalitní prostorové reproduktory.

Při zapnutí DSP můžete využít desetikanálový ekvalizér, s možností výběru různých profilů:

Uživatelské nastavení WinDVD a přehrávání

Vzhled WinDVD ničím nevybočuje ze současného průměru do tmava laděných oken multimediálních programů. Po pravdě - filmy většinou sledujeme v celoobrazovkovém režimu, takže dekorace okna přehrávače není zas až tak důležitá. Zajímavější je ovládání pomocí klávesových zkratek. WinDVD jich nabízí celou řadu, nějak jsem si na ně ale nezvykl. Kompletní seznam klávesových zkratek pro WinDVD najdete v jeho nápovědě.

Poněkud zvláštní je, že řadu nastavení vám WinDVD odblokuje až poté, co spustíte, nebo alespoň otevřete nějaké video pro přehrávání. Přehrávači nechybí funkce pro zoomování videa. V běžném stavu se při pokusu o tažení na přehrávané ploše přemístí okno přehrávače. Pokud si zapnete režim Zoom and Pan, můžete si označit obdélník pro detailnější přiblížení obrazu. Trochu mi vadilo, že po skončení přehrávání se aktivace této funkce automaticky vypne.

Ve WinDVD najdete další klasické funkce DVD přehrávačů, jako je tvorba vlastních záložek nebo zachytávání obrazu. Pro funkce specifické u přehrávaných DVD (výběr kapitol, jazyka, kamery atd.) je nutné použít kontextovou nabídku, čili pravé tlačítko myši.

Pokud byste chtěli WinDVD používat častěji jako hudební přehrávač, využijete možnost sestavení playlistů. Do nich lze samozřejmě zařadit i videa, ale myslím, že to není tak častá potřeba. WinDVD je nicméně stále především přehrávač DVD, nehledejte v něm tedy nic podobného, co nabízí Windows Media Player a jeho knihovna médií.

WinDVD pro majitele notebooků

Tvůrci WinDVD hodně pamatují na majitele notebooků, kteří by si chtěli prohlížet filmy na cestách, kdy jsou odkázáni jen na energii z baterií. V nastavení WinDVD najdete speciální optimalizaci pro mobilní podmínky, kdy mimo jiné nastavujete využívání operační paměti tak, aby přehrávač nemusel zbytečně zatěžovat disk nebo optickou mechaniku.

Rovněž určujete, při jaké zbývající kapacitě baterie chcete přehrávání automaticky ukončit. Ve výchozím nastavení WinDVD je to patnáct procent.

Pro fanoušky videa nabízí WinDVD množství funkcí, kterými mohou upravit přehrávaný film tak, aby z něj měli co nejlepší zážitek. Pokud si na počítači pouštíte častěji běžné videosoubory a hudbu, pak si s největší pravděpodobností vystačíte buď s Windows Media Playerem nebo nějakou freewarovou/open source alternativou a investice do WinDVD nebude mít smysl. Mezi komerčními přehrávači však WinDVD určitě zaujme.

Byl pro vás článek přínosný?