Hlavní navigace

Xerox bude tisknout součástky pro vesmírný výzkum NASA

Zdroj: Redakce
Komerční sdělení
14. 2. 2014

Sdílet

Praha 13. února 2014 – PARC (Palo Alto Research Center), výzkumné centrum společnosti Xerox, pracuje na nové technologii, která umožní tisknout elektronické součástky pro vesmírný výzkum NASA. Tým odborníků pracuje na vývoji tisku tepelných a světelných senzorů, které by byly vhodné pro průzkum povrchu planety Mars. V budoucnu se takto budou moci tisknout například i elektronické součástky poháněné solární energií, které jsou schopny bezdrátové komunikace.  Elektronické senzory by sbíraly informace o prostředí na povrchu Marsu, které by potom bezdrátově přenášely zpět na Zemi.

Tento projekt je součástí ambicióznějšího cíle NASA, kterým je tisk kompletní vesmírné rakety. Druhá etapa mise, na které spolupracuje právě výzkumné středisko PARC, potrvá 14 měsíců. Poté bude testována odolnost tištěných elektronických součástek v náročných podmínkách vesmíru, které zahrnují radiaci, extrémní teploty či vakuum.

Tištěné součástky jsou již běžné v oblasti spotřebitelských zařízení. Většinou vznikají na inkoustových tiskárnách se specializovaným inkoustem. Elektronika je tímto způsobem vytištěna na tenkou plastovou fólii. Specializovaná tiskárna v laboratořích PARC se podobá inkoustové, nebo dokonce 3D tiskárně, ale zkoumají zde také možnosti hloubkového tisku. Velké válce by tak mohly vtlačit inkoust do plastu, podobně, jako jsou dnes tištěny noviny. To by umožnilo rychlejší a levnější tisk elektroniky.

Výhodou tištěných elektronických součástek je to, že při jejich výrobě nevzniká odpad. V případě tradiční výroby je po dokončení součástek potřeba umýt chemikálie a další zbytky, zatímco tištěné součástky jsou vyráběny pouze s nezbytným materiálem.


XEROX je přední světová společnost působící v oblasti řízení obchodních procesů a správy dokumentů s ročním obratem téměř 23 miliardy USD. Široké portfolio technologií a služeb nabízí zákazníkům takovou míru podpory, díky které se mohou plně věnovat svému podnikání. Společnost Xerox dodává špičkové nástroje správy dokumentů a technologie pro produkční tisk, dále pak služby, software a originální spotřební materiál pro marketingovou a obchodní komunikaci i běžný kancelářský tisk.

Prostřednictvím společnosti ACS, která je součástí firmy Xerox od února 2010, nabízí také široký outsourcing obchodních procesů a IT služeb, včetně zpracování dat, řízení lidských zdrojů, podpory procesů v oblasti financí a služeb nebo řízení vztahů se zákazníky, a to jak pro komerční firmy, tak i pro státní správu. Až 136 tisíc zaměstnanců společnosti Xerox pečuje o zákazníky ve více než 160 zemích světa. Více informací o společnosti Xerox naleznete na www.xerox.cz.