Hlavní navigace

Xerox slaví 75 let xerografie

Zdroj: Redakce
Xerox slaví 75 let xerografie a neutuchající snahy o zjednodušení kancelářské práce
Komerční sdělení
30. 10. 2013

Sdílet

Praha 22. října -  Na první pohled to není nic zvláštního. Na skle napsané datum a místo: 10-22-38 Astoria. Kopie je navíc lehce rozmazaná, ale to nic nemění na skutečnosti, že je to první xerografická kopie vůbec! 

Tento rok, dne 22. října, uplyne 75 let od chvíle, kdy Chester Carlson v pronajatém pokoji domu stojícím v ulici Astoria v newyorské čtvrti Queens udělal první xerografický obrázek na světě. Tento skromný vynález později vedl až k založení společnosti Xerox a vzniku zcela nového průmyslového odvětví. Dodnes ve většině kanceláří xerografický proces probíhá.

Vystudovaný fyzik a právník Carlson byl profesionální vynálezce a inovátor. Jeho bloky přetékaly širokou škálou nápadů, od otočné tabule přes pláštěnku se žlábky až po přístroj na čištění bot. Na počest Carlsonovy zvídavosti a pozoruhodných vynálezů, které změnily tvář průmyslu na mnoho desítek let dopředu, spouští společnost Xerox oslavy inovace..

„Nastal čas podívat se do minulosti, a to také uděláme, ale jen na krátkou chvíli. Skutečný důraz našich oslav budeme klást na budoucnost – na to, jak by Xerox mohl přispět k ještě většímu zjednodušení práce všech,“ uvedla prezidentka společnosti Xerox Ursula Burns.

S experimentem Astoria chtěl Carlson „o něco zvýšit produktivitu kancelářských pracovníků a kancelářskou práci jako takovou zjednodušit a učinit méně nudnou.“ Od té doby se velikost a celkový záběr společnosti Xerox významně zvětšil, základní principy ale zůstaly zachovány. Tým inženýrů, vědců a výzkumníků neustává ve vynálezech, které usnadňují práci, ale i život jako takový, ať už je to v oblasti dopravy, vzdělávání nebo třeba zdravotnictví.

 


 

XEROX je přední světová společnost působící v oblasti řízení obchodních procesů a správy dokumentů s ročním obratem téměř 23 miliardy USD. Široké portfolio technologií a služeb nabízí zákazníkům takovou míru podpory, díky které se mohou plně věnovat svému podnikání. Společnost Xerox dodává špičkové nástroje správy dokumentů a technologie pro produkční tisk, dále pak služby, software a originální spotřební materiál pro marketingovou a obchodní komunikaci i běžný kancelářský tisk.

Prostřednictvím společnosti ACS, která je součástí firmy Xerox od února 2010, nabízí také široký outsourcing obchodních procesů a IT služeb, včetně zpracování dat, řízení lidských zdrojů, podpory procesů v oblasti financí a služeb nebo řízení vztahů se zákazníky, a to jak pro komerční firmy, tak i pro státní správu. Až 136 tisíc zaměstnanců společnosti Xerox pečuje o zákazníky ve více než 160 zemích světa. Více informací o společnosti Xerox naleznete na www.xerox.cz.