Hlavní navigace

Xiaomi dostal na mapu světa. Teď se exgoogler Hugo Barra vrací zpět do Silicon Valley

23. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pět let pracoval u Googlu, z toho tři roky byl hlavní tváří Androidu při představování nových funkcí a telefonů. Hugo Barra ale s firmy odešel a nastoupil u Xiaomi, kde měl řídit globální expanzi. Ani tam se dlouho nezdržel. Tři a půl roku v Číně považuje za úspěšné, ale teď se chce vrátit blíž k rodině a přátelům. Zpět do Silicon Valley.

O Xiaomi už se tehdy vědělo, ale Barra se měl postarat o vstup na nové trhy. V sousední Indii si značka zajistila silnou pozici a loni tam zaznamenala miliardové tržby (v dolarech). Dnes je Xiaomi oficiálně dostupné i v dalších 20 zemích. Naposledy proniklo pro Ruska, Mexika a Polska. Do západní Evropy a USA ale zatím nechce, alespoň ne s mobily.

Jeho smartphony se systémem MIUI postaveným na Androidu jsou v Evropě a u nás přesto hodně oblíbené. Nabízejí výborný poměr cena výkon, zařízení jsou dobrá po hardwarové stránce i kvalitě výroby, výrobce se také příkladně stará o softwarovou podporu. Do Česka už se také dostávají mobily s podporou klíčových sítí LTE 800.

Až (jestli) se k nám dostanou oficiálně, Barra už u toho nebude. Jeho roli šéfa Xiaomi Global převezme Xiang Wang. Spoluzakladatel firmy a její prezident Bin Lin tvrdí, že letos o Xiaomi ještě uslyšíme a že plánují další expanzi. Co v tu dobu bude dělat Barra, zatím nevíme. Žádné bližší plány neprozradil.

Byl pro vás článek přínosný?