Hlavní navigace

Z AMD unikly informace o Summit Ridge, prvních procesorech s architekturou Zen

27. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Web SweClockers zjevně neměl dost, když včera informoval, že aktualizovaná APU Kaveri pro desktop se pod jménem Godavari objeví v červnu nebo červenci (a k lepšímu dal zároveň údajné parametry nejrychlejšího z dvanácti chystaných modelů, A10-8850K). Stejní Švédové totiž vyslídili ještě cennější informace. A to o připravovaných procesorech s architekturou Zen, což budou po letech první CPU od AMD, nezatížené problematickou architekturou Bulldozer.

O Zenu toho zatím nebylo známo prakticky nic. Jen to, že půjde o zcela novou architekturu CPU, jež se má inspirovat zkušenostmi, které AMD udělalo jak s Bulldozerem, tak s malými jádry Bobcat a Jaguar; a že její příchod máme čekat někdy v roce 2016. Podle Sweclockers se nová, „postbulldozerovská“ jádra poprvé objeví v procesoru s kódovým označením Summit Ridge („vrcholový hřeben“). Tyto čipy zároveň přejdou na výrobu 14nm procesem, zřejmě tedy nadále v GlobalFoundries. Kompatibilním partnerem by mohl být i Samsung, s první firmou má ale AMD dlouhodobou smlouvu a tím pádem se mu víc hodí vyrábět tam. 14nm proces s FinFETy by mohl konečně procesorům AMD přinést kvalitní výrobní postup, a tím lepší spotřebu, vyšší takty a reálnější šanci stáhnout náskok Intelu.

Procesory AMD

Co přesně od procesorů Summit Ridge očekávat? Předně – má jít o procesor s až osmi jádry. Mohlo by tedy jít o navázání na linii výkonnějších procesorů, kterou AMD přestalo rozvíjet s 32nm FX generace Vishera. Zda bude mít Summit Ridge i nějaké grafické jádro, zdroj neuvádí. Intel má grafiku ve všech procesorech vyjma platformy X99 a je možné, že AMD bude chtít nabídnout totéž. Na druhou stranu, s čistým CPU by firma ušetřila velké množství místa na čipu, což pro ni možná bude prioritou.

 

APU nebo následník FX?

Procesor se údajně bude instalovat do socketu s názvem FM3, což by logicky měla být platforma pro APU. Nic ale nebrání tomu, aby ji nesdílela i budoucí FX. Naopak by to z hlediska uživatele i výrobců asi byla ideální situace. Ovšem i pokud Summit Ridge bude jen čistým CPU bez grafiky, bude asi k budoucím APU určitým způsobem konvergovat. Jeho TDP totiž má být 95 W, což je současné maximum právě pro APU, zatímco FX jdou až na 125 W. Takovéto omezení spotřeby by také procesory pro FM3 sladilo s linií platforem LGA 1155/1150/1151 u Intelu.

Suchá zahrada, jeden ze symbolů zenového budhismu. Proti buldozerům a bagrům slušný kontrast...
Suchá zahrada, jeden ze symbolů zenového budhismu. Proti buldozerům a bagrům slušný kontrast...

Patice FM3 už má také podporovat paměti DDR4; zda bude kompatibilní i s DDR3, nevíme. Neznámý je zatím i počet paměťových kanálů. Podle SweClockers je pravděpodobnější, že AMD setrvá u dvou, s čímž asi lze souhlasit.

Po vzoru APU ale Summit Ridge má mít konečně integrovaný řadič PCI Express 3.0 (tzv. „severní můstek“ se tedy na rozdíl od platformy AM3+ konečně přestěhuje do CPU). Podle SweClockers bude ale jižní můstek klasicky externí. Čip určený pro FM3 a procesory Summit Ridge údajně nese kódové označení Promontory („skalní ostroh“). Zda je přímo dílem AMD, nebo už půjde o plod outsourcingu, opět nevíme.

 

 

Příchod: Q3 2016

Teď už asi prahnete vědět, kdy se Summit Ridge objeví na trhu. Dobrá zpráva je, že by to skutečně mělo být příští rok, tedy léta páně 2016. Bohužel ale až v jeho pozdější části. Podle SweClockers to momentálně vypadá na uvedení někdy v třetím čtvrtletí (tou dobou tu s námi „stavební stroje“ budou plných pět let). Na nová „zenová“ osmijádra tedy budeme čekat ještě skoro dva roky. Jak přesná tato informace je, ale nevím; a projekt také může nabrat zpoždění, které u AMD není neslýchanou věcí.

Zdroj: SweClockers, WCCFtech

Byl pro vás článek přínosný?