Hlavní navigace

Z Intelu unikly údajné parametry odemčených CPU Skylake pro desktop

18. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asi nebudu jediný, kdo už netrpělivě vyhlíží nějaké informace o tom, s jakými takty a parametry přijdou desktopové čipy Skylake, o jejichž CPU části zatím víme maximálně to, že bude mít dvě či čtyři jádra. Inu, zdá se, že moment pravdy by už mohl být zde. Údajné parametry dvou čtyřjádrových Skylaků – dokonce by mělo jít o vrcholové odemčené modely – unikly, problém je ale trošku s důvěryhodností zdroje. Nepublikovala je totiž čínská VR-Zone, které se asi po předchozích zkušenostech v tomto směru asi dá docela věřit, ale zcela neznámý turecký web (což trochu připomíná doby okolo roku 2011, kdy se na trh chystal Bulldozer).

Informace tedy berte trochu s rezervou, zatím nelze říct, zda jsou reálné. V tabulce, kterou vidíte níže, jsou každopádně uvedené dva modely – Core i5-6600K a Core i7-6700K. V souladu s písmenkem K v názvu jsou oba odemčené k přetaktování a lze říci, že se jejich charakteristicky příliš nezmění od předchůdců. Core i7-6700K jde čtyřjádro s HT, jež bude umět zpracovávat osm vláken naráz (Skylake tedy zůstane u dvoucestného HT). Procesor má TDP 95 W, což je více než dnes u Haswellů, ale i Ivy Bridge. Jeho takt pak bude 4,0 GHz v základu a 4,2 GHz s turbem. Parametry jsou tedy téměř stejně agresivní, jako u Core i7-4790K; nižší turbo by mohlo vykompenzovat zlepšení IPC. Procesor bude mít stejně jako dnešní Core i7 kapacitu L3 cache 8 MB.

Nižší model Core i5-6600K bude jak je zvykem ochuzen o HT, ale také o část L3 cache, jež bude jen 6MB. Takty bude mít toto taktéž 95W CPU nastavené na 3,5 GHz v základu a na 3,9 GHz při turbu, což je identické s i5-4690K generace Haswell Refresh. Oba modely jinak budou mít paměťový řadič podporující buď DDR3L na 1600 MHz, nebo DDR4 na 2133 MHz. Jakou grafikou budou vybaveny, se bohužel nedozvídáme.

    Uniklé materiály a specifikace k desktopovým procesorům Skylake (Zdroj: PCFRM)
Uniklé specifikace k desktopovým procesorům Skylake (Zdroj: PCFRM)

Ceny čipů v materiálu nejsou, je ale hodně pravděpodobné, že Intel zachová aktuální politiku. Pak by Core i7-6700K stálo stejně jako i7-4790K a Core i5-6600K stejně jako model i5-4690K dnes. Tedy pochopitelně vyjma zdražení plynoucích ze zhoršení kurzu koruny k dolaru, neboť oficiální ceny Intelu jsou v USD.

 

Jak důvěryhodné tyto specifikace jsou, těžko říct. Bez mučení se přiznám, že o webu, který je má na svědomí, jsem nikdy neslyšel. Je tedy možnost, že jde o úmyslně nebo nevědomky publikovaný podvrh. Nicméně jsou zde i důvody, proč těmto turkům věřit. Stejný web totiž uveřejnil také autenticky vypadající slajdy o Skylake z nedávného IDF 2015, které pak převzaly další weby. To trošku zvěrohodňuje možnost, že třeba stejný zdroj turkům poskytl i specifikace čipů, na něž je jistě velmi přísné NDA (prozradil-li je už Intel vůbec někomu).

 

Nové možnosti pro taktovače

Co se oněch slajdů týká, zaměřují se zejména na celkovou platformu Skylake-S, tedy desktopové procesory do socketu LGA 1151. Není v nich ale téměř nic nového proti tomu, co se už dostalo na svět dříve, a zejména architektura CPU je stále kompletně zahalena tajemstvím. Čeho si ale lze všimnout: Intel v dokumentu dává přehled TDP jednotlivých řad. Dvoujádra mají existovat v TDP 35 a 65 W, stejné TDP ale budou mít i ta čtyřjádra, jež nebudou mít odemčený násobič. Čtyřjádra pro přetaktovávače naopak budou mít TDP 95 W, což už víme z tabulky s oběma modely. Další „milá pozornost“, o níž jsme myslím ještě nevěděli, je to, že desky s čipsetem H110 budou umět jen jeden paměťový modul na kanál místo dvou, takže nabídnou maximálně dva sloty DIMM.

U „káčkových“ modelů pro nadšence se také chystá jedna zajímavá změna – Intel má totiž podle slajdu na platformě LGA 1151 se Skylakem umožnit plnohodnotné přetaktování base taktu (BCLK). Formulace „Enhanced Full Range BCLK Overclocking“ naznačuje, že by se s base clock mělo dát volně hýbat jako za starých časů s FSB.

Uniklé materiály a specifikace k desktopovým procesorům Skylake (Zdroj: PCFRM)

Uniklé materiály a specifikace k desktopovým procesorům Skylake (Zdroj: PCFRM)

Uniklé materiály a specifikace k desktopovým procesorům Skylake (Zdroj: PCFRM)

Uniklé materiály a specifikace k desktopovým procesorům Skylake (Zdroj: PCFRM)

Zdroje: PCFRM (1, 2, 3, 4)

Byl pro vás článek přínosný?