Hlavní navigace

Z testů: Foťák v HTC One M9 je lepší, ale na konkurenci pořád nemá

23. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po dvě generace prodávalo HTC své nejlepší telefony s foťákem, který měl poloviční až třetinové rozlišení oproti konkurenci. Jeho ultrapixelový snímač v modelech One M7 a M8 byl standardní velikosti 1/3", avšak při rozlišení 4 Mpx měla každá světlocitlivá buňka velikost 2 mikrometry.

iPhone 6 má taktéž 1/3" snímač, avšak s rozlišením 8 Mpx, takže každý pixel je široký 1,5 mikrometru. Jeho aktivní plocha je tak 2,25 µm², kdežto u HTC 4 µm². One M7/M8 tak zachytí o 78 % více světla, přitom si stále zachová rozlišení dostatečné pro tisk fotek 10 × 15 cm. Větší buňky také pomůžou vyššímu dynamickému rozsahu. Tolik teorie.

Zahraniční testy HTC One M9
HTC One M9 (foto: HTC) 

Praxe ukázala, že HTC nedokázalo teoretickou výhodu snímače zužitkovat v praxi. Velký snímač opravdu pomohl fotkám za horšího světla, které tam měly méně šumu, ale běžné fotky za hezkého dne byly spíš podprůměrné. Rozhodně ne reprezentativní pro mobil z nejvyšší cenové kategorie.

V telefonu One M9 zamířil původní snímač dopředu, kde mu to bude slušet více, dozadu pak výrobce umístil senzor od Toshiby. Má 20 Mpx, velikost 1/2,3" a před sebou objektiv o světelnosti f/2.2 a s přepočtenou ohniskovou vzdáleností 27,8 mm.

Snímač je stejně velký jako v základních kompaktech nebo ultrazoomech. Rozlišení je však zbytečně vysoké, k ultrapixelům má daleko. Jednotlivé buňky jsou široké 1,12 µm, jejich plocha 1,25 µm² je sotva třetinová oproti foťákům z minulých generací. Jak už ale víme, papírové parametry nejsou všechno. Důležitou roli hraje i obrazový procesor a software.

 

Z recenzí HTC One M9

Zahraniční média dnes vydala první recenze. Vzhledem k tomu, že předchozí generace One Mx byly v ostatních ohledech špičkové, nemá smysl řešit jejich ostatní přednosti. Anandtech navíc potvrdil, že po aktualizaci už One M9 tolik netopí. Teplota v benchmarku je maximálně 45 °C, HTC dokázalo softwarově čip zkrotit, takže v zátěži vydrží dvakrát déle (což jistě souvisí se snížením výkonu). Ale co ten foťák?

Opět se potvrdilo, že HTC má problém především se softwarem. (Telefon dostal 19. března novou aktualizaci, která zpracování fotek citelně zlepšila. Ne všechny redakce potvrdily, se kterým softwarem telefony testovaly.)

Nejdetailnější test provedla GSM Arena: „Nový 20Mpx hlavní foťák dělá hezké snímky plné detailů, ale mají také spoustu jasového šumu. Zdá se, že HTC se snažilo odšumování zkrotit tak, aby na fotkách zůstalo co nejvíce detailů. S tím dokážeme žít. Dynamický rozsah jen nadprůměrný, což je v těchto dnech vzácné. Fotky jsou úžasné ostré. Jsme více než spokojeni s tím, jak si foťák poradí s barvami a expozicí, dokonce i v místech různými více světla. Vyvážení bílé je také v pořádku. I když snímky nejsou tak velkolepé, jak jsme očekávali, výsledky jsou pořád lepší než u jiných 20Mpx foťáků, například Xperie Z3. Obrovské zlepšení je to také proti 4Mpx foťákům z HTC One (M8).

Kvalita fotek je docela dobrá při snímání za ideálních podmínek, ale v horším světle je focení s M9 něco jiného. Je to největším zklamáním na celém telefonu. Ostré detaily zmizí, jsou nahrazeny rozmazanými fotkami se špatným dynamickým rozsahem. Světlejší plochy bývají přeexponované,“ hodnotí M9 PhoneArena.

The Verge: „Tento nový přístup bohužel nevede k lepším fotkám. V řadě případů jsou ještě horší než v minulém roce.

Engadget: „V jasném konzistentním světle M9 pořizuje detailní fotky s pěknými barvami, ale oproti M8 působí trochu vybledle. Nepomáhá tomu ani displej s trochu chladnějším podáním.

BGR: „iPhone 6 a 6 Plus dělají neuvěřitelně jasné a živé fotky, přičemž nadcházející Galaxy S6 a S6 Edge od Samsungu vypadají, že iPhone ještě zastíní. Nový 20Mpx foťák v HTC One M9 je citelně lepší než u předchůdce, ale stále nejde o stejnou úroveň, jako nabízí Apple nebo Samsung.

Gizmodo: „Ach jo. Při focení za dobrých světelných podmínek je M9 v pohodě. Ale za horšího světla čekejte spoustu šumu a ztrátu barev.

Byl pro vás článek přínosný?