Hlavní navigace

Zatímco AMD strádá, Nvidia láme rekordy. Její obrat poprvé překročil pět miliard

22. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Finanční výsledky hardwarových firem zde pravidelně sledujeme jen u výrobců procesorů, takže zatímco o účetních uzávěrkách AMD (vedle Intelu samozřejmě) informujeme, jeho hlavní konkurent na poli GPU zůstával v tomto ohledu ignorován. Z této historické praxe ale asi budeme muset udělat výjimku. Loni totiž Nvidia natolik zvýšila svůj obrat, že momentálně představuje značně větší společnost než AMD, které loni o citelnou část tržeb přišlo. Nvidia měla tržby rekordní v posledním čtvrtletí i za celý účetní rok a poprvé se stala firmou s pětimiliardovým obratem.

Jak se role obrátily, je zjevné, když si vybavíte hospodaření Nvidie z doby před třemi až čtyřmi roky. Tehdy mělo AMD tržby 1,4 – 1,5 miliardy dolarů za kvartál, zatímco Nvidia se pohybovala okolo 900 milionů. Ve svém posledním kvartále (listopad 2015 – leden 2016, což bylo pro firmu čtvrté čtvrtletí posunutého fiskálního roku 2016) ale Nvidia utržila kdysi nevídaných 1,401 miliardy dolarů (čistý zisk 207 milionů) po 1,251 miliardy v čtvrtletí předchozím. Úhlavní grafický konkurent se naopak obratem dostal dolů do čísel trojciferných.

Finanční výsledky Nvidie za listopad 2015 až leden 2016
Finanční výsledky Nvidie za listopad 2015 až leden 2016

Za celý rok se díky rostoucím tržbám Nvidia (byť těsně) dostala mezi firmy s obratem na pět miliard – přesně to bylo 5,01 miliardy se ziskem 631 milionů. Pokud prominete další paralelu s AMD, to mělo kvůli trvajícím problémům zhruba stejně velikou ztrátu, a opět tak trochu zrcadlově se těsně dostalo pod hranici čtyř miliard – obrat za celý rok 2015 (v jeho případě se kryje rok účetní s kalendářním) mělo 3,99 miliardy dolarů.

Finanční výsledky Nvidie za účetní rok 2016
Finanční výsledky Nvidie za účetní rok 2016

 

Spojené nádoby

Srovnávání s AMD není od věci, neboť tato prosperita Nvidie tváří v tvář negativním poměrům na trhu s hardwarem je patrně do velké míry na úkor konkurenta. AMD mělo v uplynulém roce proti Nvidii méně než pětinový podíl v oblasti samostatných grafik, i s připočtením integrovaných GPU, které Nvidia už nevede, má na trhu horší pozici. Dílem díky čipům architektury Maxwell, dílem možná kvůli silnější značce a dalším méně technologickým faktorům, tak Nvidia během posledních dvou let přebrala AMD velký kus tržeb, kterou jeho grafická divize (a předtím ATi) dříve měla z trhu grafických karet. Objem tohoto „transferu“ přesně neznáme, ale hodně hrubým odhadem by už patrně mohlo jít o více jak 200 milionů dolarů v každém čtvrtletí.

GPU Nvidia GM206 (Zdroj: Zotac)
GPU Nvidia GM206 (Zdroj: Zotac)

 

Je třeba říct, že ačkoliv Nvidia měla v posledním kvartále jen ze svého byznysu GPU rekordních 1178 milionů dolarů, na vzestupu nejsou čistě jen její grafické karty. Po období uvadání se totiž (zřejmě také díky automobilovým zakázkám) vzpamatovávají prodeje divize Tegra. Z nich měla v posledním čtvrtletí Nvidia 157 milionů dolarů, což je mezikvartální nárůst o 22 % a v porovnání s předchozím rokem polepšení dokonce o 40 %. Nadto má Nvidia pořád polštář v podobě kvartálních poplatků od Intelu ve výši 66 milionů, jehož výše je ale konstantní. Lví podíl na růstu obratu mají ale hlavně ta herní GPU. Stačí se podívat na následující tabulku, podle níž se od začátku roku 2014 (Q1 FY15) po dnešek (Q4 FY16) zvedly z 468 na 810 milionů. Trh ale není nafukovací, takže velká část tohoto zisku by měla být na úkor Radeonů.

Vývoj tržeb z jednotlivých oblastí trhu podle Nvidie
Vývoj tržeb z jednotlivých oblastí trhu podle Nvidie

 

Jízda Nvidie v dohlední době nezpomalí. V sezónně slabém povánočním období (které má však firma posunuto na únor – duben) má podle své prognózy mít tržby okolo 1,26 miliardy dolarů – plus minus dva procentní body.

Zdroje: Nvidia (1, 2), AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?