Hlavní navigace

Změna plánu. Intel prý uvede osmijádra Haswell-E už v červnu na Computexu

14. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Uvádění nového hardwaru zhusta postihují zpoždění. Že by nějaký produkt naopak přišel na trh s předstihem, to se už tak často nevídá. Zdá se ale, že společnost Intel hodlá udělat výjimku, a navíc u docela očekávaného kousku hardwaru: u procesorů Haswell-E. Tyto čipy budou prvními osmijádrovými modely Intelu určenými pro desktop a původně asi měly být vydány koncem třetího kvartálu roku. Podle posledních informací to ale vypadá, že si na ně budete moci sáhnou už o několik měsíců dříve.

Dle webu KitGuru Intel přehodnotil termín uvedení a čipy Haswell-E představí už na veletrhu Computex 2014, který se letos odehraje mezi 3. a 7. červnem (júnom). Zdroj informace jmenován nebyl, má však jít o osoby obeznámené s interními plány Intelu. Podle znění zprávy se zdá, že čipy nebudou v obchodech okamžitě po uvedení, na trh by se ale měly dostat jen krátce po něm. Ke koupi by tak snad měly být ještě v průběhu první poloviny roku.

Na Computexu bude zároveň s procesory Haswell-E uvedena i s nimi spojená platforma a čipová sada X99 (kódovým označením Wellsburg). Haswell-E bude vyžadovat nové základní desky, půjde také o první procesory x86 s podporou pamětí DDR4. CPU se budou instalovat to socketu označeného LGA 2011-3, který nebude zpětně kompatibilní. Označené budou nejspíše po vzoru předchůdců jako Core i7 série 5000.

Vzorek procesoru Haswell-E (VR-Zone)
Vzorek procesoru Haswell-E (VR-Zone)

Haswelly-E mají mít TDP od 130 do 140 W a v nejvyšší konfiguraci budou obsahovat osm fyzických jader s technologií HT. O parametrech jednotlivých modelů ale zatím informace nemáme. Paměťový řadič bude s pamětí DDR4 podporovat efektivní takt až 2133 MHz a bude čtyřkanálový. Údajně bude možné instalovat jen jeden modul na kanál, což je způsobeno architekturou standardu DDR4, který na rozdíl od pamětí DDR3 a starších používá topologii point-to-point.

Pro platformu X99 chystá podle všeho Intel také následnickou generaci procesorů označenou Broadwell-E. Ta zřejmě přinese stejnou inovovanou architekturu jako standardní čipy Broadwell a výrobu na 14nm procesu, od níž lze opět čekat zlepšení ve spotřebě. Na (budoucí) existenci Broadwellu-E upozornila čínská větev webu VR-Zone. Zmínka o této platformě se totiž už objevila v poznámkách k vydání ovladačů pro čipové sady Intel. V jejich verzi 10.0.13 má zřejmě být začleněna podpora pro určitá zařízení integrovaná v čipech Broadwell-E. Ty se ale na trh ještě dlouhou dobu nedostanou. Nejdříve lze asi uvažovat o polovině roku 2015 (rok po Haswellu-E), možná by to ale mohlo být až v roce 2016.

 

První osmijádro Intelu pro desktop přijde čtyři roky poté, co Intel vydal šestijádrové Core i7-980X pro platformu LGA 1366 – to bylo na jaře 2010. Osmijádrová Core i7 opět posunou laťku výkonu dostupného highendovým osobním počítačům a navíc do tohoto segmentu přinesou novinky architektury Haswell, například nová instrukční rozšíření jako AVX2.

Zdroje: KitGuru, VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?