Hlavní navigace

Známe nástupce pro Centrino 2

6. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na Centrino 2 jsme si ještě ani pořádně nezvykli a už teď víme, kdy bude nahrazeno. Již za rok, v třetím kvartálu 2009, přijde na trh nová mobilní platforma s kódovým označením Calpella. Půjde o další pokračování Centrina, pokračování značky ale není zaručeno.

Srdcem bude procesor založený na architektuře Nehalem, která opouští současnou podobou čipových sad. V novém procesoru bude totiž integrovaný paměťový řadič, což je v současnosti nejdůležitější funkce severního můstku. Nový procesor s názvem Clarksfield bude používat paměti typu DDR3 a čip s názvem Auburndale bude mít navíc rovnou integrované grafické jádro - zřejmě s architekturou Larabee.

Nová čipová sada má kódové označení Ibex Peak-M. Označení čipová sada je přitom mírně zavádějící - půjde o jednočipové řešení. Samozřejmým doplňkem jsou pak bezdrátové adaptéry pro Wi-Fi a/b/g/n pod názvem Puma Peak a také pro WiMAX (Kilmer Peak).

V souvislosti s informacemi o Calpelle došlo i na zmínku o Atomu, který bude přibližně od poloviny roku 2009 nedostupný. Zatím nejsou známé žádné informace o plánovaných nástupcích.

Zdroj: digitimes.com

Byl pro vás článek přínosný?