Hlavní navigace

Zotac GTX 680 Supreme Edition využívá 12fázové napájení

29. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno na nás Zotac vyrukoval s tím, že plánuje GTX 680 s frekvencí jádra 2 GHz. Bohužel osoby povolané se nezmínily, jestli půjde o model vybavený touto extrémní frekvencí již z výroby (z toho, co je zatím o GTX 680 známo, prakticky nemožné), nebo o grafickou kartu určenou k pokusům o přetaktování na tuto frekvenci. Dnes představená GeForce GTX 680, která nese přízvisko Supreme Edition, by spíše potvrzovala druhou domněnku. Avšak opět není jisté, jestli představitelé Zotacu měli na mysli tuto kartu, nebo na nás ještě připravují nějakou šílenost z říše pohádek.

Koncepce chladiče je obvyklá pro většinu výkonných nereferenčních karet. Dvojice 9cm ventilátorů ofukuje hliníkové žebrování, kterým probíhá pětice 6mm heatpipe vystupujících z měděné základny. Obě PCI záslepky jsou pak vybaveny sadou výstupů, jmenovitě: dvěma DVI konektory, jedním HDMI a jedním DisplayPortem. Nevýhodou této koncepce je, že většina ohřátého vzduchu bude vyfukována zpět do skříně.

Největší překvapení se však skrývá pod chladičem. Tištěný spoj je ve střední části o něco širší o tento výstupek vzdáleně připomínající hřbetní ploutev. K jádru GK104 jsou 256bitovou sběrnicí připojeny paměťové čipy Hynix o celkové kapacitě 2 GB. Karta má šestipinový a osmipinový přídavný napájecí konektor. Napájecí kaskáda má celkem 12 fází pro jádro a paměti.To je dvojnásobek oproti referenčnímu modelu, který využívá 4+2fázové napájení se dvěma 6pinovými konektory. Grafická karta od Zotacu je dále osazena součástkami DrMOS a zapouzřenými cívkami.

Na tištěném spoji nalezneme tantalové kondenzátory i kondenzátory s pevným dielektrikem. Řízení napájení osmi fází, které jsou zřejmě určeny pro jádro, má na starosti PWM čip CHiL CHL8318.  Na zadní straně tištěného spoje se pak nachází kondenzátory FPCAP a modul OC+, který lze pomocí USB konektoru propojit s ovládacím panelem. Ten by měl být dodávaný s kartou a půjde osadit do 5,25" nebo externí 3,5" pozice. Ovládací panel umožní manuální nastavení karty a sledování frekvencí, otáček ventilátorů a napájecího napětí v reálném čase. Snadnější přetaktování pak umožňuje software FireStorm.

Ty, kteří si již na tuto „vymazlenou“ kartu brousí zoubky, nejspíš zklamu. Zotac GTX 680 Supreme Edition bude dostupná pouze na Čínském trhu. Cena ani základní takty nejsou bohužel známy.

Zdroj: EXPreview 1, 2

Byl pro vás článek přínosný?